Slovensko bude podľa Lajčáka aktívne podporovať riešenie migračnej krízy

TA3 TASR
24.1.2017 08:10

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa na pracovnej ceste v New Yorku stretol s predsedom prebiehajúceho 71. zasadnutia Valného zhromaždenia Petrom Thomsonom, s ktorým diskutoval o aktuálnych bezpečnostných a humanitárnych výzvach stojacich pred medzinárodným spoločenstvom.

Slovensko bude podľa Lajčáka aktívne podporovať riešenie migračnej krízy
SITA/AP

Zhodli sa na príčine problémov

Obaja diplomati sa zhodli, že chudoba a konflikty sú zdrojom masovej migrácie, ktorá – spolu s teroristickými aktivitami extrémistických skupín vrátane Daíšu – kladie pred OSN nové náročné úlohy. Lajčák v rozhovore potvrdil, že Slovenská republika si uvedomuje nezastupiteľnosť OSN ako garanta mieru a bezpečnosti, podporovateľa udržateľného rozvoja a ochrancu ľudských práv vo svete.

Slovenská republika bude na pôde VZ OSN aktívne podporovať aj nájdenie trvácneho riešenia pre migračnú a utečeneckú krízu, vrátane odstránenia ich príčin. „Sme odhodlaní pomáhať napĺňať novoročné želanie generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa, aby bol rok 2017 rokom mieru,“ povedal Lajčák a ubezpečil Thomsona, že Slovensko bude úzko spolupracovať s ostatnými členskými krajinami na tom, aby organizácia bola schopná predkladať a prijímať flexibilné, účinné a efektívne riešenia naliehavých problémov, ktorým dnes musíme čeliť.

Silná a úspešná OSN

Lajčáka prijal aj generálny tajomník OSN A. Guterres, s ktorým minister diskutoval o situácii na Ukrajine a Západnom Balkáne, ako aj o vývoji v ďalších pálčivých regiónoch sveta. „V tomto zložitom období potrebujeme silnú a úspešnú OSN, kde sú prioritami mier, prevencia pred konfliktmi, trvalo udržateľný rozvoj a ich vzájomné prepojenie,“ povedal Lajčák, ktorý na túto tému vystúpi v utorok 24. januára na pôde OSN na podujatí na vysokej úrovni s názvom Budovanie udržateľného mieru pre všetkých.

Zámerom tohto podujatia je dať priestor na diskusiu, ako sa Agenda 2030 a udržateľný mier navzájom podmieňujú a ako ich je možné skĺbiť na medzinárodnej, národnej aj regionálnej úrovni. Minister M. Lajčák odovzdal generálnemu tajomníkov OSN gratulačný list prezidenta SR k nástupu A. Guterresa do funkcie, a výpravnú obrazovú knihu od renomovaného slovenského fotografa Filipa Kuliševa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok