Vláda na prvom tohtoročnom zasadnutí schválila zmenu vo voľbách

TA3 TASR SITA
11.1.2017 12:38

Ministri sa stretli na prvom rokovaní vlády v tomto roku, na stole mali desiatky materiálov. Schválili jednokolovú voľbu županov, prísnejšie podmienky pre nezamestnaných, možnosť podávania elektronických sťažností ale aj vyslanie vojakov do Pobaltia.

Zlúčenie volieb a jednokolová voľba

Vláda súhlasí so zmenou volebných pravidiel pri voľbách do vyšších územných celkov. Ministri odsúhlasili návrhy koaličných poslancov za stranu Smer-SD a Most-Híd na novelu Ústavy a zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktoré sú v parlamente v druhom čítaní.

Podľa poslaneckého návrhu by sa voľby do VÚC a komunálne voľby mali od roku 2022 konať súčasne. Koaličné strany zároveň navrhujú zrušiť druhé kolo volieb predsedu kraja. Upraviť sa majú aj zákony o volebnej kampani a o politických stranách a politických hnutiach.

Voľby do VÚC a do samosprávy obcí sa konajú v súčasnosti samostatne. Krajské budú tento rok, komunálne o rok neskôr. Ústavným zákonom chcú koaliční poslanci predĺžiť funkčné obdobie pre predsedov a poslancov kraja zo súčasných štyroch na päť rokov. To by znamenalo, že by sa pri ďalšom hlasovaní v roku 2022 oboje voľby stretli. Tam by sa už volili kandidáti na štvorročné obdobie tak v krajoch, ako aj v mestách a obciach.

Prísnejšie podmienky pre nezamestnaných

Podmienky evidencie uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce sa majú od začiatku mája tohto roka sprísniť. Ak nezamestnaný predčasne opakovane skončí do jedného mesiaca zamestnanie sprostredkované úradom práce, pol roka sa nebude môcť vrátiť do evidencie uchádzačov o prácu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o službách zamestnanosti, ktorý schválila vláda.

Obmedziť by sa mala aj možnosť zárobkovej činnosti pre nezamestnaných evidovaných na úrade práce. V súčasnosti totiž môže evidovaný nezamestnaný zarobiť v hrubom 148,57 eura bez toho, aby bol vylúčený z evidencie nezamestnaných. Rezort práce a sociálnych vecí chce evidovaným nezamestnaným zakázať prácu v pracovnom pomere a obmedziť prácu na dohodu na najviac 40 dní v roku.

Evidovaný nezamestnaný tiež nebude môcť popri evidencii na úrade práce pracovať u zamestnávateľa, u ktorého si zarábal pred zaradením do evidencie nezamestnaných. Ministerstvo práce chce okrem toho nezamestnaným zakázať prácu popri zotrvaní v evidencii úradov práce u zamestnávateľa, ktorý nezamestnaného v rámci výberového konania organizovaného úradom práce odmietol vziať do práce počas predošlých šiestich mesiacov.

Slovenskí vojaci v Pobaltí

Slovenskí vojaci budú v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky v Pobaltí v tomto roku pôsobiť v Lotyšsku. Do tejto krajiny ich pôjde do 152. Ich vyslanie odobrila vláda.

Slovenskí vojaci by mali byť v krajine od apríla do júna. "Cieľom navrhovaného pôsobenia príslušníkov OS SR je realizovať výcvik v rámci výcvikovej prítomnosti V4 na území pobaltských členských štátov NATO, čo má v súlade so spoločnou deklaráciou krajín Pobaltia prispieť k doplneniu spôsobilostí aliancie v tomto regióne," uviedlo ministerstvo obrany v dôvodovej správe.

Vyslanie slovenských vojakov do Pobaltia avizoval minister obrany Peter Gajdoš na júlovom summite NATO vo Varšave. Ako prví by v tomto regióne mali pôsobiť českí vojaci, následne slovenskí, maďarskí a nakoniec poľskí. Vyslanie slovenských vojakov do Lotyšska ešte musí odobriť parlament.

Sťažnosť v elektronickej podobe

Zákon o sťažnostiach sa bude novelizovať. Zmeny vypracoval Úrad vlády a vláda ich odobrila. O definitívnej podobe normy, ku ktorej podávala hromadnú pripomienku verejnosť a na vládu išla s rozporom, rozhodne parlament.

Návrh novely zákona o sťažnostiach novým spôsobom upravuje niektoré doterajšie postupy pri podávaní, posudzovaní, prešetrovaní a vybavovaní sťažností. Okrem iného sa navrhuje, aby sťažnosť musela byť písomná a podať ju možno v listinnej alebo v elektronickej podobe. Výnimkou bude ústne podanie pri zdravotne znevýhodnených občanoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok