V Afganistane útočil samovražedný atentátnik, útok si vyžiadal niekoľko obetí

TA3
2.8.2017 16:37

V Afganistane zaútočil samovražedný atentátnik na konvoj Severoatlantickej aliancie. Útok sa odohral neďaleko mesta Kandahár na juhu krajiny. Podľa americkej armády si explózia vyžiadala niekoľko obetí a zranených. Presné čísla ale nezverejnila. K útoku sa prihlásilo hnutie Taliban.

V Afganistane útočil samovražedný atentátnik, útok si vyžiadal niekoľko obetí
SITA/AP

Hnutie tvrdí, že na predmestí Kandaháru zabilo 15 zahraničných vojakov, svoje údaje však militanti často zveličujú. Hovorca americkej armády poručík Damien E. Horvath útok potvrdil a povedal, že došlo aj k obetiam. Útok uskutočnil samovražedný atentátnik autom naloženým výbušninami. V provincii Kandahár sídlilo vedenie Talibanu počas jeho päťročnej vlády, ktorú zvrhla v roku 2001 americká invázia.

K útoku samovražedného atentátnika v šiitskej mešite na západe Afganistanu dňa 1. augusta, ktorý si vyžiadal 32 obetí, sa zas prihlásili militanti z Islamského štátu. K explózii došlo počas večerných modlitieb v meste Herát. Šesťdesiatšesť ľudí tiež utrpelo zranenia. Šiiti sú v Afganistane menšinou a pravidelne tam čelia útokom zo stany sunnitských extrémistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok