ONLINE: Na severe spadli lavíny na cestu aj železnicu, problémy robil aj vietor

TA3 TASR SITA
4.1.2017 09:46

Zima udrela naplno a Slovensko zasiahlo husté sneženie aj silný vietor. Spojenie so severom načas prerušil pád lavín, ktoré zasypali aj železničnú trať aj na vozovku.

17:00 Cestári sprejazdnili úsek medzi Párnicou a Kraľovanmi, kde viackrát padli snehové lavíny, ktoré odstavili okrem vozidiel aj vlaky.

15:40 Pre sneh na vozovke opäť uzatvorili pre všetku nákladnú dopravu horský priechod Čertovica. Kamióny nad desať metrov už od rána nemôžu ani na horský priechod Donovaly.

13:00 Cesta I/70 medzi Kraľovanmi a Párnicou je opäť neprejazdná. Znovu sa na ňu zosunul sneh. "V danom úseku je niekoľko skrížených kamiónov. Poveternostná situácia je skutočne nepriaznivá, husto sneží a fúka silný vietor," povedala hovorkyňa KR PZ v Žiline Jana Balogová.

12:15 Železničnú dopravu na Orave na úseku Kraľovany – Párnica už obnovili. „Úsek sa podarilo sprejazdniť,“ potvrdila hovorkyňa železníc Martina Pavliková. Spadnutú lavínu na koľajisku prerážal rušeň s pluhom. Sneh zasypal aj cestu.

Z komunikácie ho odstraňuje mechanizmus oravského závodu Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja, spresnil Rudolf Maga zo závodu. Podľa jeho slov všetky cesty v správe Žilinského samosprávneho kraja na Orave sú zjazdné. Železničnú trať a cestu zasypala lavína ráno po šiestej hodine. Preto nemohli železnice zabezpečiť ani náhradnú autobusovú dopravu.

11.15 Husté sneženie zapríčinilo viacero dopravných obmedzení aj na cestách na území hornej Nitry. Platia najmä pre nákladné autá, ktoré polícia odstavuje. Kamióny neprejdú od 10.00 h cez cestu pri Vyšehradnom, smerom na Martin. Pri salaši je ich tam odstavených viacero, pričom policajná hliadka ďalšie zastavuje priamo v Nitrianskom Pravne.

Nákladné vozidlá polícia nepúšťa vyše hodiny ani cez cestu I/9 medzi Novákmi a Dolnými Vestenicami v Prievidzskom okrese. Hrozí totiž, že zablokujú spomínaný úsek.

11:00 Policajti uzavreli cestu I/10 medzi Bytčou a Makovom. Dôvodom je odstraňovanie nebezpečne naklonených stromov. Cesta by mala byť podľa operačného strediska uzavretá približne hodinu. Na mieste sa nachádzajú policajné hliadky, ktoré odkláňajú dopravu mimo tohto úseku.

10:35 Cesty a horské priechody v Žilinskom kraji sú aj napriek snehovým prehánkam zjazdné. Generálny riaditeľ Správy ciest ŽSK Dezider Szabó uviedol, že problémy sa vyskytli zatiaľ len na Orave. "Jediný výraznejší problém je v súčasnosti na ceste I/70 v obci Kraľovany, kde spadla na cestu lavína. Máme tam stroje a momentálne sneh odpratávame. Okrem toho sú všetky cesty aj horské priechody zjazdné bez obmedzení, treba však jazdiť veľmi opatrne," skonštatoval.

Ako ďalej uviedol, na Orave, Liptove, Turci a v okolí Žiliny vyhlásili v dôsledku pretrvávania veľkých snehových zrážok prvý kalamitný stupeň. "Vzniknuté problémy operatívne riešime, v teréne máme všetku dostupnú techniku," dodal Szabó.

10:10 Takto to dnes ráno vyzeralo v Terchovej.

A takto medzi Terchovou a Žilinou.

09:50 Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest sú momentálne zjazdné. Horský priechod Donovaly uzatvorili pre nákladnú dopravu nad 10 m dĺžky. Pre vozidlá uzatvorili aj horský priechod Svrčinovec z dôvodu skríženého kamióna na českej strane hraníc.

09:45 Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, vozovky sú prevažné vlhké až mokré, na niektorých úsekoch ciest sa nachádza kašovitý sneh do dvoch centimetrov. V dôsledku silného vetra sa v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Stará Ľubovňa a Humenné tvoria snehové jazyky a záveje.

09:15 Železničná trať v úseku Párnica - Kraľovany je pre lavínu úplne zastavená. Keďže lavína spadla aj na cestu, nie je zatiaĺ možné zabezpečiť ani náhradnú autobusovú dopravu. ŽSR nasadili na odstránenie masy snehu v približne 100-metrovom úseku rušeň s pluhom.

09:00 Cesta I/70 medzi Kraľovanmi a Párnicou v okrese Dolný Kubín je úplne neprejazdná, v úseku padli dve lavíny na železničnú trať aj vozovku. 

Polícia odkláňa všetku dopravu smerom na Ružomberok. V celom Žilinskom kraji husto sneží. "Žiadame vodičov, aby zvýšili svoju pozornosť a prispôsobili svoju jazdu poveternostným podmienkam," upozornilo operačné stredisko.

08:55 V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča intenzívne sneží a fúka silný vietor s rýchlosťou od 50 do 100 kilometrov za hodinu. V dôsledku silného vetra sa na cestách tvoria snehové jazyky a záveje.

08:30 Meteorológovia varujú pred tvorbou snehových jazykov a závejov takmer na celom Slovensku. Výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu platí pre všetky okresy s výnimkou bratislavského a trebišovského regiónu.      
SHMÚ okrem toho varuje pre vetrom na západe, severe a juhovýchode krajiny. Najsilnejší vietor sa očakáva na hrebeňoch Tatier, kde môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 32 až 36 metrov za sekundu (115 - 130 km/h). Pre okres Čadca platí aj naďalej hydrologická výstraha pre hrozbu ľadových povodní.

h_0a000002-a0c4-efd6.jpg

08:15 Vo Vysokých, Západných Tatrách a Malej Fatre je dopoludnia mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, ktorý sa popoludní zvýši na 3. stupeň - zvýšené lavínové nebezpečenstvo.

V poobedných hodinách vplyvom ďalšieho sneženia bude sneh na strmých svahoch len mierne až slabo spevnený. Lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení na vetrom nafúkaných južných až východných svahoch.

08:00 Husté sneženie v Trenčianskom samosprávnom kraji spôsobuje komplikácie v doprave. Na diaľnici D1 je rýchlosť znížená na 80 kilometrov za hodinu. Podľa informácií Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne sú na ceste I/9 medzi Trenčínom a Bánovcami nad Bebravou pri motoreste Radar skrížené kamióny z oboch strán, cesta je neprejazdná.

Skrížený kamión obmedzuje dopravu na rovnakej ceste aj nad obcou Hradište. Cesta je v jednom smere prejazdná, pre vozidlá nad 12 ton je obchádzka vedená cez Partizánske. Pre kamióny je neprejazdný aj horský priechod Homôlka, pri obci Horná Poruba tam je skrížený autobus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok