Prímerie v Sýrii sa porušuje, z provincií sa ozýva streľba

TA3 ČTK
30.12.2016 06:55

Menej ako dve hodiny po začiatku prímeria došlo v západosýrskej provincii Hamá k stretom medzi povstalcami a vládnymi vojskami vernými režimu prezidenta Asada. S odvolaním sa na opozičných aktivistov zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva to uviedla agentúra Reuters.

Prímerie vraj porušili povstalci

Ide o prvé porušenie pokoja zbraní, ktorého garantmi sú Rusko a Turecko. Na väčšine miest ale podľa doterajších informácií boje utíchli.

Podľa SOHR prímerie porušili povstalci v západosýrskej provincii Hamá a obsadili časť územia, ktorú mali pred tým pod kontrolou vládne vojská. Podľa hovorcu povstaleckej skupiny Džajš al-Nasr Muhammada Rašída vládne vojská naopak pokoj zbraní porušili ostreľovaním územia okolo dvoch dedín v južnej časti provincie Idlib, ktorá s provinciou Hamá susedí.

Streľbu bolo krátko po polnoci miestneho času počuť tiež v juhosýrskych provinciách Dara a Kunajtra, uviedla SOHR, ktorá sídli v Londýne, situáciu v Sýrii ale monitoruje pomocou siete miestnych aktivistov.

Dohodu podporili opozičné skupiny

Na prímerí, ktoré začalo platiť o polnoci miestneho času, sa dohodli protivládni povstalci s režimom sýrskeho prezidenta Asada. Kým rebelov podporuje Ankara, Moskva je spojencom damašského režimu.

Súčasťou prímeria nie sú teroristické organizácie, ako sú Islamský štát či Fronta dobytia Sýrie, ani milície sýrskych Kurdov YPG. Dohodu so sýrskou vládou ale podporili najväčšie opozičné skupiny.

Vojna v Sýrii zúri už takmer šesť rokov. Podľa posledných údajov si vyžiadala viac ako 300.000 obetí. Rusko by chcelo už v januári zvolať v kazašskej Astane mierové rozhovory. Všetky doterajšie pokusy o prímerí stroskotali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok