USA uvalili na Rusko nové sankcie, dôvodom sú hackerské útoky

TA3 ČTK TASR
29.12.2016 21:01

Americký prezident Barack Obama uvalil na Rusko ďalšie sankcie ako odvetu na zasahovanie do prezidentských volieb v USA prostredníctvom hakerských útokov na weby a e-mailové kontá amerických politických strán. Oznámil to vo vyhlásení Biely dom.

Vyhostili desiatky diplomatov

Americké ministerstvo zahraničných vecí súčasne nariadilo odchod 35 diplomatov z ruského veľvyslanectva vo Washingtone a konzulátu v San Franciscu. Spolu s rodinami musia opustiť územie USA v priebehu 72 hodín. Washington označil týchto diplomatov za neželané osoby, pretože konali "spôsobom, ktorý nie je v súlade s ich diplomatickým postavením".

Obama tiež oznámil, že Rusi už nebudú mať prístup ku dvom komplexom v amerických štátoch Maryland a New York, ktoré sú majetkom ruskej vlády. Ruskí predstavitelia popreli obvinenia Obamovej vlády, že sa ruská vláda pokúšala ovplyvniť americké prezidentské voľby.

Americké tajné služby dospeli k záveru, že cieľom Ruska bolo pomôcť k víťazstvu Donaldovi Trumpovi, čo tento novozvolený americký prezident označil za absurdné.

Neopodstatnené a ilegálne

Nové sankcie uvalené Spojenými štátmi na Rusko sú nepodložené, tvrdí ruská vláda a odmieta tiež obvinenia, ktoré vzniesol americký prezident Barack Obama voči Moskve. "Ako sme už skôr povedali, sme presvedčení o tom, že takéto rozhodnutia, takéto sankcie sú z pohľadu medzinárodného práva neopodstatnené a ilegálne. Odmietame takéto nepodložené obvinenia voči Rusku," vyhlásil kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, ktorého cituje agentúra TASS.

Moskva podľa jeho slov vyjadrila poľutovanie nad uvalením daných reštriktívnych opatrení Obamovou administratívou, pričom zvažuje i odvetné kroky. Peskov zároveň označil zahraničnú politiku šéfa Bieleho domu za "nepredvídateľnú" a "agresívnu".

"Takéto kroky americkej vlády, ktorá bude v úrade už iba tri týždne, majú za cieľ dve veci: uštedriť ďalšiu ranu rusko-americkým vzťahom, ktoré sú už aj tak dosť chabé, a podkopať zahraničnú politiku prichádzajúcej administratívy novozvoleného prezidenta," uzavrel hovorca Kremľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok