Kiska v Berlíne: Problém nemá projekt EÚ, ale naše domáce politiky

TA3 TASR
12.12.2016 16:52

V týchto dňoch je najdôležitejšie hľadať veci, ktoré ľudí spájajú, aby prezident alebo premiér v ktorejkoľvek krajine EÚ mohol predstaviť nové projekty s tým, že bude vedieť, že nevyvolajú kontroverziu, ale naopak, že sa k nim verejnosť postaví kladne. Uviedol to v Berlíne Andrej Kiska.

Obete úspechu projektu EÚ

Andrej Kiska prednášal v priestoroch Nadácie Konrada Adenauera na tému Ako obnoviť dôveru občanov v spoločný európsky projekt. Prezident vyhlásil, že sme sa stali obeťami obrovského úspechu projektu EÚ.

"Stratili sme pud sebazáchovy. Znie to ako rúhanie, ale akoby nám sloboda a mier v Európe zovšedneli. Ľudia ich považujú za samozrejmosť. Stali sa vzduchom, ktorý dýchame, a stratili sme zdravú obavu, ktorá núti človeka byť v strehu. Je to aj preto, lebo mnohým nepriateľom liberálnej demokracie a európskych hodnôt sa darí predstierať, že v prípade zavedenia ich poriadkov ľudia o svoju slobodu a demokraciu neprídu," povedal prezident Kiska.

Nebezpečenstvo populizmu

Domnieva sa, že Slovensko ako demokratickú krajinu poznačili dva hriechy, a to pýcha a pohodlnosť, ba až lenivosť."Pýcha spočíva v tom, že sa mnohí domnievajú, že sa dá beztrestne zahrávať s temnými stránkami ľudskej povahy, ako sú hnev a závisť. A lenivosť spočíva v tom, že sa mnohí politici radšej prispôsobia a pridajú k trendom populistických vyhlásení," vysvetlil.

Dôvera v európsky projekt podľa neho bude vždy iba taká silná, aká silná bude viera a zanietenosť pre hodnoty slobody a liberálnej demokracie. V skutočnosti sa odvíja na jednej strane od toho, ako pre ľudí fungujú veci v bezprostrednom okolí, teda v obci, meste, regióne a štáte, na druhej strane sa odvíja aj od toho, do akej miery prenášajú politici v členských štátoch Únie svoje zlyhania na Brusel.

"Povedal som to aj doma v parlamente a budem to opakovať - výraz 'Brusel' mnohí politici používajú ako synonymum nadávky a o Európskej únii, s výnimkou slávnostných príležitostí, zabudli povedať v každodennom živote pekné slovo. Myslím, že sa to netýka len Slovenska. Myslím si, že v skutočnosti nemá problém spoločný európsky projekt, ale problém majú naše domáce politiky," konštatoval prezident Kiska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok