Vianočné potraviny prešli kontrolou. Na tieto si treba dať pozor

TA3 SITA
8.12.2016 15:16

Štátna veterinárna a potravinová správa SR kontrolovala potraviny, ktoré sa umiestňujú na trh a konzumujú v období Vianoc a Nového roku. Do 30. novembra tohto roka sa celkovo vykonalo viac ako 8 300 kontrol, pričom s nedostatkami bolo 8,9 %.

Problematické vajcia a oleje

"V kontrolách sme sa zamerali na potraviny živočíšneho, rastlinného a zmiešaného pôvodu, vrátane lahôdkarských výrobkov," vysvetlil na tlačovej konferencii ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. Kontroly sa uskutočňujú vo všetkých článkoch potravinového reťazca - od prvovýrobcov a spracovateľov, cez transport a skladovanie až po obchod.

Ako poznamenal Bíreš, za posledné obdobie ide o najnižšiu porušenosť pri úradných kontrolách potravín. Najväčšie problémy zaznamenali kontrolóri pri niektorých druhoch vajec a olejov.

"V rámci vianočných kontrol sme sa zamerali na došetrovanie vajec kontaminovaných salmonelou enteritidis z Poľska. Potvrdili sme, že uvedené vajcia od poľského producenta boli na Slovensko dovezené aj napriek tomu, že v rýchlom výstražnom systéme, Slovensko nebolo uvedené. Vajcia boli stiahnuté z trhu a ich predaj bol zakázaný," dodal Bíreš.

Inšpektori zistili nebezpečné látky v dvoch olejoch dovezených z Ukrajiny, ktorých predaj následne zakázali. Ide o slnečnicový a tekvicový olej značky Golden Nature. Kontroly kapusty aj medu až na pár výnimiek nepreukázali závažnejšie porušenia.

Odporúčajú vsadiť na osvedčené značky

Horšie to bolo s ovocím a zeleninou, kde nevyhovelo kvalitou 31,3 % a označením 39,8 % z kontrolovaného množstva ovocia a zeleniny, čo predstavuje viac ako 10 tisíc kilogramov. Medzi plodiny s najčastejším porušením patria jablká, rajčiaky a banány.

Kontrolóri odobrali 66 vzoriek vín domáceho a zahraničného pôvodu, pričom 10 vzoriek nevyhovelo pre chýbajúce alebo nesprávne označenie, porušenia vône a chuti vína a nesprávny obsah alkoholu. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyzýva spotrebiteľov, aby kupovali osvedčené produkty a značky.

"Výsledky kontrol potvrdzujú aj predchádzajúce zistenia, že pri nakupovaní nie je dobré experimentovať s potravinami pochybného pôvodu a neoverených značiek, aj napriek tomu, že sú lacnejšie. Odporúčame spotrebiteľom vsadiť na osvedčené produkty a osvedčených dodávateľov," uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Šéfka rezortu upozornila, že ak zákazník kupuje lacné a akciové tovary, musí si uvedomiť, že tieto tovary nesú v sebe aj väčšie riziko. "Spotrebiteľ síce ušetrí na lacných potravinách, ale nakoniec možno zaplatí viac na liekoch a podpíše sa to na jeho zdraví," poznamenala Matečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok