Palestínčana vraj zabiť nemusel. Vojak sa odvolal, no neuspel

TA3 TASR
30.7.2017 19:15

Izraelský odvolací súd ponechal v platnosti trest 18 mesiacov väzenia pre izraelského vojaka za to, že vlani zastrelil zraneného Palestínčana.

Trest je vraj ešte mierny

Súd zamietol odvolanie právneho zástupcu odsúdeného a potvrdil, že vojak Elor Azaria nekonal v sebaobrane, ale išlo o úmyselné zabitie motivované pomstou. Súd ďalej zamietol aj odvolanie vojenského žalobcu, podľa ktorého bol súd k 21-ročnému vojakovi príliš zhovievavý a trest mierny.

Azaria sa pravdepodobne odvolá na najvyšší súd, alebo požiada o milosť náčelníka generálneho štátu izraelskej armády Gadiho Eizenkota. Odsúdenému vojakovi môže rovnako udeliť milosť aj izraelský prezident Reuven Rivlin. Ten ale zrejme počká na rozhodnutie šéfa armády.

Odsúdeného mladíka vyradili 20. júla z vojenskej služby v izraelských ozbrojených silách a previezli do domu jeho rodičov, kde bude pokračovať v súdom nariadenom domácom väzení. Odsúdený seržant Azaria smie dom svojich rodičov v Ramle opustiť len v prípade účasti na modlitbách v synagóge.

Svedok nakrútil video

Azaria zasahoval vlani v marci pri útoku v meste Hebron v Predjordánsku, kde dvaja Palestínčania nožom zaútočili na príslušníkov izraelskej armády. Vojaci spustili na útočníkov paľbu, pričom jedného z nich zabili hneď.

Druhý muž, 21-ročný Ábid Fatah Šaríf, zostal ležať na zemi, ale ešte sa hýbal a nikoho nemohol ohroziť. Azaria na Šarífa vystrelil znovu a zasiahol ho do hlavy. Očitý svedok incident zaznamenal na video, ktoré bolo neskôr zverejnené na internete. Udalosť rozdelila izraelskú spoločnosť aj vládu na zástancov a odporcov tohto činu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok