Ak Senát schváli rozpočet za tri dni, Renzi by rezignoval cez víkend

TA3 TASR
5.12.2016 09:09

Taliansky premiér Matteo RenziI povedie vládny kabinet až pokým parlament neschváli budúcoročný štátny rozpočet. Vyzval ho k tomu prezident, ktorému predseda vlády oznámil svoju rezignáciu. Dôvodom boli výsledky nedeľného referenda.

Vďaka všetkým!

Taliansky premiér Matteo Renzi, ktorý  po porážke v nedeľňajšom referende o ústavných zmenách ponúkol prezidentovi Sergiovi Mattarellovi v Ríme demisiu, by oficiálne mohol rezignovať počas nadchádzajúceho víkendu. Najvyšší taliansky predstaviteľ požiadal totiž predsedu vlády, aby zostal vo funkcii až do prijatia zákona o štátnom rozpočte pre rok 2017, čo by Senát podľa znalcov pomerov mohol stihnúť v priebehu asi troch dní.

Odstupujúci premiér pred návštevou v prezidentskom paláci viedol ostatné rokovanie svojho kabinetu, na ktorom poďakoval ministrom za spoluprácu v priebehu 1006 dní vo funkcii. "Bolo to tisíc ťažkých, ale pekných dní. Vďaka všetkým! Nech žije Taliansko!," napísal Renzi na margo svojho takmer trojročného pôsobenia na čele vlády na jednej zo sociálnych sietí.

Zatiaľ nevedno, či neúspech v plebiscite o ústavnej reforme, od ktorej Renzi očakával oklieštenie byrokracie a zvýšenie konkurencieschopnosti krajiny, prinesie i jeho odstúpenie z čela Demokratickej strany. Vedenie tohto subjektu bude rokovať v stredu.

Zmenia volebný zákon?

Znalci pomerov v Ríme očakávajú, že prezident Mattarella uprednostní po Renziho rezignácii prechodnú vládu odborníkov, ktorá by Taliansko mala viesť až do riadnych parlamentných volieb v priebehu jari 2018. Favoritom na post premiéra je podľa správ z talianskej metropoly minister hospodárstva a financií Pier Carlo Padoan.

Za nepravdepodobné považujú analytici vypísanie predčasných parlamentných volieb v súlade s požiadavkami opozície, pretože by si to vyžadovalo aj zmenu volebného zákona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok