Večný revolucionár, diktátor i hrdina. Zomrel Fidel Castro

TA3 TASR SITA ČTK
26.11.2016 06:59

Vo veku 90 rokov zomrel vodca kubánskej revolúcie a dlhoročný prezident Fidel Castro. Úmrtie oznámil v štátnej televízii jeho brat a nástupca Raúl Castro. Prezident ďalej uviedol, že telo bývalého revolučného vodcu podľa jeho želania spopolnia.

Ikona revolúcie

Muž, ktorý polstoročie rozhodoval o všetkých aspektoch života na Kube, bol pre jedných totalitným vládcom, pre druhých "garant dôstojnosti a nezávislosti Kuby". Aj po roku 2006, kedy odovzdal zo zdravotných dôvodov vládu svojmu bratovi Raúlovi, zostával Fidel Castro pre mnohých Kubáncov "líder máximo" - najvyšší vodca - a jeho slová pre nich boli takmer sväté, a to napriek tomu, že v kubánskych väzniciach sú stále politickí väzni. Castro bol aj pre početných zahraničných priaznivcov ikonou revolúcie, na čele ktorej v roku 1959 zvrhol na Kube diktátora generála Fulgencia Batistu.

"El comandante" Castro požíval rešpekt najmä v rozvojovom svete, kde oceňovali, že na Kube zaviedol neplatené školstvo aj bezplatnú zdravotnú starostlivosť a odstránil negramotnosť; tamojšiu ekonomiku ale priviedol ku kolapsu. Priaznivcov získaval ako večný revolucionár bojom proti imperializmu, ale aj osobným kúzlom. Mnohých fascinoval, keď v januári 1959 ako šarmantný mladý partizán triumfálne vchádzal do Havany a na ramenách mu sedeli dve holubice.

Havana smúti, Miami oslavuje

Zatiaľ čo obyvatelia kubánskeho hlavného mesta reagujú na správu o úmrti Fidela Castra so smútkom, v americkom Miami - domove početnej kubánskej exulantskej komunity - začal dav mávajúci kubánskymi vlajkami tancovať, jasať a búšiť do panvíc a kastrólov, napísala agentúra Reuters.

"Som z toho veľa rozrušená. Bez ohľadu na čokoľvek bol verejnou osobnosťou, ktorú celý svet rešpektoval a miloval," citoval Reuters študentku z Havany Sariel Valdespinovú. Pätnásťročný Carlos Rodríguez bol v havanskej štvrti Miramar, keď sa dozvedel o Castrovom úmrtí. "Fidel? Fidel?" vyhlásil a neveriacky sa udrel do čela. "To som teda nečakal. Vždy sme si mysleli, že bude žiť navždy. To nemôže byť pravda."

Čakajú krajinu zmeny?

"Je to tragédia," povedala agentúre AP 22-ročná havanská zdravotná sestra Dayan Montalvovou. "Všetci sme s ním vyrastali. Tá správa, ktorú sme sa práve dozvedeli, ma naozaj ranila." Diametrálne odlišná nálada zavládla v najsilnejšej bašte kubánskych emigrantov v Miami, kde podľa informácií spravodajského serveru BBC News mnohí ľudia začali sláviť a odpaľovať zábavnú pyrotechniku.

Kubánci v Miami sa schádzajú v reštauráciách a na mnohých verejných miestach, informoval BBC Luis Luis Fajardo z Miami. "Veľká väčšina americkej kubánskej komunity je veľmi ostro vyhranená proti Fidelovi aj Raúlovi. Keď sa v 90. rokoch minulého storočia zrútil Sovietsky zväz, zažívali Kubánci obrovské ťažkosti. Mnoho ľudí teraz hovorí, že keď je Fidel Castro mŕtvy, mohla by Kuba zažiť zmeny , po akých volali, "dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok