Štátne platy budú vyššie, odborári sa dohodli s vládou

TA3
23.11.2016 17:06

Zástupcovia štátu a odborárski vyjednávači sa dohodli na štvorpercentnom zvýšení miezd pracovníkov v štátnej a verejnej správe pre rok 2017. Zároveň chcú v memorande uplatniť mzdové podmienky budúceho roka aj v roku 2018.

Dohoda na dva roky

Informoval o tom minister financií SR Peter Kažimír po 4. kole kolektívneho vyjednávania o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

"Môžem potvrdiť, že štvrté kolo nám prinieslo úspech, teda sme dohodnutí. Dokonca sme dohodnutí na mzdovom vývoji na najbližšie dva roky, nielen na rok 2017, ale memorandom aj na rok 2018. Navrhli sme partnerom v podstate 'skopírovanie' roku 2017 aj v roku 2018, to znamená pre oba roky rovnaké podmienky nárastu miezd, v oblasti tarifných platov nárast o 4 %, a potom nárast o 2 % v mesiacoch september až december v danom roku do mzdovej základne formou odmien, či funkčného príplatku, všetko garantované a rozpočtované," priblížil Kažimír.

Zvýšenie platov bude podľa neho stáť okruh verejných financií, teda štát, mestá a obce, župy 170 miliónov eur v roku 2017 a ďalších približne 170 miliónov eur v roku 2018. "Dohromady je dnešná dohoda za 340 miliónov eur," spresnil minister financií SR. Dohoda sa podľa jeho slov týka asi 250.000 ľudí. "Nie sme však zatiaľ dohodnutí na ďalšom náraste miezd pedagógov a odborných pracovníkov školstva, kde ešte vedie rokovania rezort školstva," povedal.

Náročné a zložité rokovania

Podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč označil výsledky rokovania ohľadom miezd "za prijateľné". "Chceme, aby memorandum a kolektívna zmluva vyššieho stupňa boli podpísané. Budeme robiť všetko pre to, aby každý pracovník navýšenie dostal. Ideme pritom v mantineloch programového vyhlásenia vlády, nad tento rámec by to už bol problém," poznamenal Dvonč po vyjednávaní. Dohodnuté navýšenie miezd nevidí ako problém. "Mali by sme to zvládnuť," doplnil podpredseda ZMOS.

Podľa slov odborárskeho vyjednávača Antona Szalaya, predsedu Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb, boli rokovania "náročné a zložité". Potvrdil, že sa prijal návrh valorizácie miezd na roky 2017 aj 2018. "Nepovažujeme rokovanie za celkom ukončené, pretože jedna aj druhá strana má možnosť vstúpiť do rokovania. Určite tak aj v roku 2017 spoločne urobíme, kedy vyhodnotíme plnenie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa a budeme očakávať, aké budú prognózy ekonomiky SR," povedal Szalay.

Šéf školských odborárov Pavol Ondek kolektívne vyjednávanie ohľadom nárastu miezd nepovažuje za uzatvorené. "Prijali sa len podmienky, s ktorými prišla vláda. Z toho, čo sa žiadalo naviac, sa dnes nedosiahlo nič. Nakoniec zostalo teda len to, s čím na rokovanie prišiel minister financií," dodal Ondek.

Návrh prešiel štyrmi kolami

Štát navrhol v prvom kole rokovaní o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017 zvyšovanie platov pre zamestnancov v štátnej a verejnej správe, a teda aj učiteľov, o 0,9 %. Zvýšenie miezd o 3 % v budúcom roku pre štátnu a verejnú správu, ktoré rezort financií ponúkol v druhom kole rokovaní o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, odborári odmietli.

Po 3. kole Kažimír oznámil, že štát je blízko dohody s odborárskymi vyjednávačmi o 4-% zvýšení miezd."Rokujeme ešte o dodatočnom navýšení o ďalšie 2 % do tzv. mzdovej základne na časť roka 2017. Tu sme veľmi blízko dohode," priblížil začiatkom októbra Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok