Ľudia protestovali proti zákazu hazardu, obávajú sa o prácu

TA3 TASR
22.11.2016 18:58

Pred parlament prišlo protestovať niekoľko stoviek zamestnancov, ktorí pracujú v hernom priemysle. Nesúhlasia so zmenami, ktoré má priniesť právna norma.

Prísna novela?

"Považujeme túto novelu za tak prísnu, že zlikviduje polovicu trhu. Bola tu vyvolaná taká hystéria okolo hazardu, že nejaké obete týmto zákonom priniesť musíme," skonštatovala pred parlamentom hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová s tým, že s ochranou sociálne slabých asociácia súhlasí.

"Čo sa týka toho, že novela zlikviduje polovicu herní, s tým nám neostáva nič iné, len sa zmieriť. Máme 14.000 zamestnancov a 355 sa ročne lieči na následky patologického hráčstva," upozornila Lukáčová.

Podľa asociácie je jediným cieľom novely zákaz hazardu na Slovensku. "Je veľmi pekné, že stále hovorí o regulácii, pričom niekoľkokrát sa aktivisti vyjadrili, že im ide o zákaz hazardu. Presne to aj dosiahnu, ak zrušia možnosť petície," dodala Lukáčová.

Hrozí zatváranie prevádzok

O prácu pritom podľa jej slov kvôli prijatým zmenám príde niekoľko tisíc ľudí, ktorí pracujú v hernom priemysle. "Budú to veľké čísla. Dnes zamestnanci v krčmách sú odkázaní na tržby a prínos z automatov. Je možné, že sa bude musieť zatvoriť aj daná prevádzka. Nebude to len o tom, že budú musieť zmiznúť stroje z prevádzky, ale prevádzka si nebude môcť dovoliť nájom," vysvetlila Lukáčová.

Remišová je však presvedčená, že pri zmenách je potrebné prihliadať najmä na osudy ľudí, ktorých zasiahlo patologické hráčstvo.

"Súcitíme s ľuďmi, ktorí sú zamestnaní v hráčskom priemysle, ale na vážkach sú aj osudy ľudí, ktorí majú patologického hráča medzi sebou a doplácajú na to, že prídu o strechu nad hlavou, rozpadajú sa im manželstvá, rodiny a trpia deti. Niektorí skončia ako bezdomovci. Reguláciu hazardu máme na srdci najmä kvôli tragédiám týchto rodín," dodala Remišová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok