Je koniec. Malého Charlieho odpojili z prístrojov

TA3 ČTK
28.7.2017 20:07

Chorý britský chlapec Charlie Gard, o ktorého osud zvádzali jeho rodičia ostro sledovanú právnu bitku s londýnskou nemocnicou, zomrel. S odvolaním na rodičov o tom informoval britský denník The Daily Mail. Prípad 11-mesačného chlapca vyvolal vlnu solidarity po celom svete.

Je koniec. Malého Charlieho odpojili z prístrojov
SITA/AP

Ochabovalo mu svalstvo

"Náš krásny chlapček odišiel, sme na teba pyšní, Charlie," citoval The Daily Mail chlapcovu matku. Charlie trpel syndrómom mitochondriálneho vyčerpania, ktoré sa prejavuje postupným ochabovaním svalstva a poškodením mozgu.

Jeho rodičia - Connie Yatesovo a Chris Gard - sa mesiace snažili presvedčiť londýnsku nemocnicu, aby umožnila presun dieťaťa do Spojených štátov za účelom experimentálnej liečby. Lekári boli proti. Podľa nich by táto liečba rozhodne nebola úspešná a len by predĺžila chlapcovo utrpenie.

Prehrali súd

Gard a Yatesovo sa následne pokúsili presadiť svoj názor súdnou cestou. Britské súdy aj Európsky súd pre ľudské práva dali ale za pravdu nemocnici s tým, že je možné dieťa odpojiť od prístrojov a umožniť mu zomrieť prirodzeným spôsobom.

Chlapec bol následne prevezený do hospicu, kde zomrel. Prípad Charlieho vyvolal hlboké emócie nielen v Británii, ale aj v zahraničí. Podporu mu v jeho boji o život vyjadrili napríklad pápež František alebo americký prezident Donald Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok