Misia splnená, vyhlásil Tusk. Únia podpíše dohodu CETA

TA3 TASR ČTK
29.10.2016 11:16

Členské štáty EÚ odsúhlasili oficiálne dohodu o voľnom obchode s Kanadou. Rada EÚ to oznámila prostredníctvom vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra DPA. Summit medzi Kanadou a EÚ, počas ktorého bude CETA podpísaná, sa uskutoční túto nedeľu.

Fico: Míľnik v obchodnej politike Únie

Ku schváleniu dohody došlo krátko po tom, ako parlament belgického regiónu Valónsko prelomil svoj doterajší odmietavý postoj k tomuto dokumentu a umožnil tak jeho podpísanie v mene celého Belgicka. S CETA muselo vyjadriť súhlas všetkých 28 členských štátov EÚ.

"S potešením môžem potvrdiť, že EÚ je pripravená podpísať Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu s Kanadou," citovala Rada EÚ vyjadrenie slovenského premiéra Roberta Fica ako predstaviteľa krajiny predsedajúcej v súčasnosti tomuto orgánu.

"Predstavuje to míľnik v obchodnej politike EÚ a náš záväzok voči nej," vyjadril sa Fico, pričom označil CETA za "modernú a pokrokovú dohodu, otvárajúcu dvere novým príležitostiam a zároveň chrániacu dôležité záujmy". "Navyše má potenciál vytýčiť cestu vpred k budúcim obchodným dohodám," dodal.

Tusk: Misia splnená

Podľa zverejneného vyhlásenia prijala Rada EÚ písomným postupom celý "balík rozhodnutí" ohľadne CETA, ktorého súčasťou je okrem rozhodnutia o samotnom podpísaní tohto dokumentu aj rozhodnutie o jeho predbežnom uplatňovaní a rozhodnutie požiadať o súhlasné stanovisko Európsky parlament.

Predseda Európskej rady Donald Tusk následne na twitteri uviedol, že sa s kanadským premiérom Justinom Trudeauom dohodol, že summit medzi Kanadou a EÚ, počas ktorého bude CETA podpísaná, sa uskutoční túto nedeľu.  "Misia splnená! Práve som sa dohodol s premiérom Justinom Trudeauom, že túto nedeľu usporiadame summit EÚ-Kanada," napísal Tusk na twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok