Pri otázke zrušenia výstavby Nord Stream 2 je Šefčovič opatrný

TA3 TASR
28.10.2016 22:25

Informácia o tom, že ruská spoločnosť Gazprom uvažuje o zrušení dohody s európskymi partnermi o rozšírení plynovodu Severný prúd, je pre podpredsedu Európskej komisie pre energetiku Maroša Šefčoviča novinkou. Pri komentovaní projektov, ktoré majú v názve slovo "Stream", je podľa vlastných slov veľmi opatrný.

Definitívne rozhodnutie padne v decembri

"A to z toho dôvodu, že sme videli už viacero situácií, kde bolo prijaté rozhodnutie, ktoré bolo následne zmenené," upozornil Šefčovič na tlačovej konferencii v Bratislave, ktorá sa konala v rámci medzinárodnej konferencie Globsec Tatra Summit. O úvahách ruskej plynárenskej spoločnosti informovala s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou agentúra Reuters. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť 9. novembra.

Eurokomisár pripomenul diskusie z minulosti o projektoch South Stream, Nord Stream či Turkish Stream. Tie boli hlavne o tom, či je potrebné budovať novú drahú infraštruktúru, keď súčasné prepravné kapacity na dopravu plynu z Ruska do Európy sú využité len na niečo vyše 50 %. "Viem si predstaviť, že tieto diskusie rezonujú aj medzi potenciálnymi akcionármi v rámci konzorcia," konštatoval Šefčovič.

Jedným z bodov diskusie, o ktorom sa podľa neho hovorilo aj na dnešnej konferencii, je aj to, ako sa pozrieť na celkové potreby Európy v oblasti dodávok plynu. Predpokladá sa totiž, že v roku 2030 sa budú veľmi podobať tým, ktoré sú dnes. Zároveň sú diskusie aj o tom, aby sa plyn do Európy dopravoval čo najefektívnejším spôsobom a neriskovalo sa, že často veľmi vysoké investície môžu viesť k vytvoreniu nadbytočných kapacít, ktoré sa v budúcnosti nebudú využívať.

Podpora Energetickej únii

Šefčovič na podujatí informoval aj o príprave veľkého balíka opatrení do konca tohto roka, ktorý má výrazným spôsobom zmeniť systém európskej energetiky. A to od obchodovania s elektrinou až po lepšie využívanie a možnosti, ktoré prináša energetická efektívnosť či obnoviteľné zdroje.

Zároveň sa počas diskusie zameral na to, akým spôsobom sa rozvíja Energetická únia. Informoval o dosiahnutých výsledkoch predovšetkým v oblasti energetickej bezpečnosti či v zabezpečení lepšieho prepojenia krajín než v minulosti, aby si mohli navzájom pomôcť, ak dôjde ku krízam.

Podporu Energetickej únii vyjadril na tlačovej konferencii aj nórsky minister pre energetiku Tord André Lien. Zdôraznil, že je potrebné zabezpečiť zásobovanie energiou pre európskych občanov za dostupné ceny. A zabezpečiť tiež spoluprácu EÚ s Nórskom, aj keď nie je priamym členom únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok