Únik SMS a mailov je podľa SaS najväčším pokusom o diskreditáciu

TA3 SITA TASR
25.10.2016 14:36

Podľa strany SaS sa v týchto dňoch odohráva najväčší pokus o skompromitovanie žurnalistickej obce na Slovensku. Sulíkovci tak reagovali na zverejnenú komunikáciu medzi exposlancom Danielom Lipšicom, poslancom Gáborom Grendelom a novinármi. Generálna prokuratúra reagovala, že vo veci koná.

Únik SMS a mailov je podľa SaS najväčším pokusom o diskreditáciu
TASR

Brutálny zásah do súkromia

Zverejnenie podľa liberálov naznačuje, že tieto osoby mohli byť objektom masívneho nasadzovania informačno-technických prostriedkov, a to počas niekoľkých rokov.

"Dnes niet najmenších pochybností, že by išlo o brutálny a nelegálny zásah do súkromia, nehovoriac o fakte, že neznámy páchateľ túto komunikáciu alebo časť z nej pred niekoľkými dňami zverejnil na internetovej stránke lipsicovestado.info. Vyjadrujeme mimoriadne znepokojenie nad tým, že sa o tento škandál obrovských rozmerov nezaujímajú štátne orgány, generálna prokuratúra, polícia, ministerstvo vnútra, SIS ani vláda. Akoby im kompromitácia opozičných politikov a novinárov vyhovovala,“ uvádza sa vo vyhlásení SaS. Na existenciu stránky upozornil na tlačovej besede kontroverzný podnikateľ Marián Kočner.

Ako SaS ďalej konštatuje, chápe delikátnosť celej situácie, udivuje ich však vlažný postoj k tejto poburujúcej záležitosti zo strany redakcií dotknutých médií. "Je však vo verejnom záujme, v záujme demokracie na Slovensku, aby sa celá záležitosť riadne vyšetrila. Nezávislá žurnalistika nemôže byť zastrašovaná nelegálnym nasadzovaním ITP, zverejňovaním súkromnej komunikácie, vydieraním alebo ohováraním. Dôrazne žiadame príslušné štátny orgány, aby začali konať,“ uzatvára vyhlásenie liberálov.

Podnikateľ Marián Kočner v stredu 19. októbra predložil novinárom svoje údajné dôkazy o tom, že exminister vnútra Daniel Lipšic a súčasný poslanec za OĽaNO-NOVA Gábor Grendel zverejnili v roku 2012 informácie o Kočnerových podozrivých bankových operáciách v Privatbanke. Prokuratúra už v tejto veci vzniesla voči Lipšicovi aj Grendelovi obvinenie.

GP: Výzvy nepotrebujeme, konáme

Generálna prokuratúra koná aj v prípade monitorovania komunikácie poslanca Grendela s novinármi a ďalšími osobami, reagovala hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

"Generálna prokuratúra SR posúdi trestnú vec komplexne, teda oprávnenosť, resp. neoprávnenosť monitorovania komunikácie medzi novinármi a politikmi, ale aj dôvodnosť a závažnosť informácií vymieňaných medzi týmito subjektmi,“ odpovedala Predajňová na otázku, či bolo vo veci začaté trestné stíhanie, alebo vykonané iné úkony.

„Generálna prokuratúra SR nepotrebuje výzvy od predstaviteľov politickej strany SaS, pretože už vo veci koná," dodala Predajňová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok