Tisíce Venezuelčaniek vyšli do ulíc, chcú referendum proti Madurovi

TA3 TASR
23.10.2016 07:39

Tisíce žien oblečených v bielom demonštrovali vo venezuelskej metropole Caracas proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi po tom, ako bolo tento týždeň pozastavené zbieranie podpisov za referendum o jeho odvolaní.

Tisíce Venezuelčaniek vyšli do ulíc, chcú referendum proti Madurovi
SITA/AP

Protestný pochod, ktorý viedla Lilian Tintoriová, manželka väzneného opozičného lídra Leopolda Lópeza, prechádzal po jednom z dôležitých cestných ťahov v hlavnom meste. Účastníčky vyjadrovali nevôľu nad štvrtkovým rozhodnutím pozastaviť opozičnú kampaň za vypísanie referenda o Madurovi, čo Národná volebná rada zdôvodnila údajnými podvodmi pri zbieraní podpisov.

venezuela2_0a000002-4c48-0dcc.jpg

Opozičná koalícia Okrúhly stôl demokratickej jednoty chce dosiahnuť odvolanie prezidenta prostredníctvom ľudového hlasovania, ktorému predchádza zdĺhavý proces rozdelený do troch etáp. Druhá etapa v podobe zhromažďovania podpisov bola naplánovaná na 26.-28. októbra, po najnovšom zásahu CNE však nie je jasné, kedy a či vôbec prebehne.

V parlamentných voľbách v decembri 2015 zvíťazila vo Venezuele prvýkrát po 17 rokoch opozícia. Získala v parlamente väčšinu a snaží sa vypísať referendum o odvolaní prezidenta Madura. Podľa prieskumov verejnej mienky je väčšina Venezuelčanov za odvolanie prezidenta, ktorému mnohí pripisujú vinu za súčasnú hlbokú ekonomickú krízu v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok