Vo vedení Smeru sedia muži, poukázala Flašíková. Volá po rovnosti

SITA
22.10.2016 17:03

Strana Smer-SD po 17 rokoch od svojho vzniku zastala a teraz by mala prehodnotiť niektoré veci a posúvať sa ďalej. Na programovej konferencii to uviedla europoslankyňa za Smer-SD Monika Flašíková Beňová.

Vo vedení Smeru sedia muži, poukázala Flašíková. Volá po rovnosti
SITA/Marek Mrviš

Korupcia a klientelizmus

"Neprišla som hovoriť niečo, čo strane poškodí. Vidím Smer-SD do budúcna ako modernú sociálnu demokraciu," povedala. Podľa jej slov sa však Smer-SD dostal do situácie, keď napriek tomu, že má dobrý program, dobré návrhy, synonymom pre stranu sú prívlastky, ktoré sa nikomu nepáčia. "Musíme byť konzekventnejší, keď prívlastky ako korupcia a klientelizmus smerujú k našej strane. Máme dobrý program a všetko toto zanikne, ak sa do popredia dávajú niektoré zlyhania. Dúfam, že sa nám to do budúcna podarí odstrániť," apelovala.

Na margo programových téz, ktoré na konferencii predstavil podpredseda strany Marek Maďarič, Flašíková Beňová uviedla, že je škoda, že boli delegátom distribuované až dnes. „Viem si predstaviť, že by sme ho rozšírili v oblasti sociálnej politiky. Aby sa nastavili lepšie podmienky pre zamestnávanie cez pracovné agentúry, aby boli chránení takto zamestnávaní ľudia. Máme chrániť práva zamestnancov,“ povedala.

"Je to ale dobrý materiál a niektoré veci by sme mohli rozpracovať. Musíme to byť my, kto bude aktívnejší v boji proti schránkovým firmám a mali by sme prísť s návrhom, aby veľké spoločnosti, ktoré neplatia faktúry malým a stredným podnikateľom, nemohli participovať na verejných zákazkách," odporučila.

Rovnosť príležitostí

„Mali by sme mať zakotvenú aj rovnosť príležitosti,“ dodala. Na margo toho poukázala aj na to, že vo vedení strany na konferencii sedeli iba muži. Flašíkovej Beňovej chýba vo vedení žena. "Máme štátne tajomníčky, žiaľ, nemáme ministerku. Bol by to dôkaz, že sociálna demokracia má zakotvenú aj rovnosť príležitostí," myslí si.

Beňová víta aj návrat k regionálnym štruktúram. Výjazdové rokovania aj v menej rozvinutých regiónoch sú podľa nej dobrou cestou, ako byť v kontakte aj s voličmi. Podľa nej je dôležité, aby sa viac prezentovali kvalitné návrhy strany.

Robert Fico, líder strany, na vystúpenie reagoval s tým, že v novembri plánuje navštíviť viaceré podniky, univerzity po celom Slovensku. „Musíme sa vrátiť naspäť k voličovi a prestať si myslieť, že osvojíme každého občana v tejto krajine,“ povedal. Dodal, že návrh programu je len začiatok. Do finálnej podoby môžu členovia strany prinášať svoje návrhy ako by mohli sociálni demokrati ponúknuť čo najlepší program svojim voličom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok