Boje v Kirkúru sa skončili, islamisti zabili najmenej 46 ľudí

TA3 ČTK
22.10.2016 11:37

Strety s radikálmi z takzvaného Islamského štátu v Kirkúku, ktorí v piatok v severoirackom meste zabili pri koordinovaných útokoch podľa novej bilancie 46 ľudí, sa skončili. Oznámila to iracká polícia, podľa ktorej bezpečnostné zložky ešte v noci zvádzali s teroristami z IS tvrdé boje.

Chcú odvrátiť pozornosť?

Na strane islamistov prišlo o život 48 osôb. Na neohlásenú návštevu do Iraku priletel americký minister obrany Ashton Carter, ktorý chce s irackou vládou a veliteľom medzinárodnej koalície jednať o ofenzíve voči IS v Mósule.

Predstaviteľ irackej polície povedal agentúre AP, že všetci útočníci IS z Kirkúku boli zabití alebo sa sami vyhodili do vzduchu. V okolí administratívnej budovy, pri ktorej boli boje najťažšie, bol ráno pokoj.

Zmyslom akcie mohlo byť podľa AP odvrátiť pozornosť od 170 kilometrov vzdialeného Mósulu, ktorý IS doteraz ovláda a ku ktorému sa od pondelka blíži iracká armáda a Kurdi. Pri útokoch v Kirkúku zabili bojovníci IS najmenej 46 ľudí, povedal agentúre AFP iracký predstaviteľ.

Zmobilizovali spiace bunky

Guvernér provincie Kirkúk Nadžmaddín Karím povedal, že sa IS snaží otvoriť nový front. Priznal, že v meste Islamský štát zrejme zmobilizoval spiace bunky svojich bojovníkov. Spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na zdroj z irackých tajných služieb na svojom webe napísala, že ozbrojenci z IS zastrelili vo štvrtok a v piatok v Mósule 284 mužov a chlapcov.

Tých údajne zhromaždili v blízkosti a vo vnútri mesta, aby im slúžili ako živé štíty. Na pôde niekdajšej poľnohospodárskej univerzity na severe mesta ich potom zastrelili a pochovali v hromadnom hrobe, uviedol zdroj. Medzi obeťami bolo podľa zdroja CNN niekoľko detí. CNN dodala, že správu nemohla nezávisle overiť.

Boje o Mósul, poslednú veľkú baštu IS, sa začali v pondelok, zúčastňujú sa ich iracké bezpečnostné sily a Kurdi. V meste je asi 1,5 milióna ľudí a odhaduje sa, že IS tam môže mať 5000 až 6000 svojich bojovníkov. Očakáva sa, že operácia bude trvať týždne, možno aj mesiace.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok