Minister Gajdoš ocenil vojakov, ktorí zachránili ľudské životy

TA3 TASR
21.10.2016 15:59

Výnimočné nasadenie a odvaha. Nič z  toho nechýba vojakom a vojenským policajtom, ktorých ocenil minister obrany Peter Gajdoš. Dvanásť mužov a jedna žena si uznanie a vďaku zaslúžili najmä svojím nasadením mimo služby.

Dostali medaily a diplomy

Nezištná pomoc spoluobčanom v kritických situáciách je vyjadrením ľudskosti, patriotizmu a vzťahu príslušníkov vojenskej polície a Ozbrojených síl SR k obyvateľom Slovenskej republiky. Počas ocenenia vojakov a vojenských policajtov, ktorý v tomto roku zachránili život, alebo pomohli pri dopravných nehodách to v Trenčíne povedal minister obrany Peter Gajdoš.

„Možno niektorí si myslia, že je to samozrejmosťou v rámci legislatívy. Áno, je, ale ja to beriem aj trošku osobnejšie. Som na nich hrdý. Naši profesionálni vojaci a profesionálni vojenskí policajti ukázali, že skutočne sú ľuďmi a občania Slovenskej republiky sa na nich môžu vždy spoľahnúť,“ doplnil Gajdoš.

Pamätné medaily a diplomy si prevzali vojenskí policajti Peter Palák, Dušan Martiška, Mariana Králiková, Roman Olšavský, Peter Samuhel, Martin Kvašai, Ľuboš Fides, Martin Drobec, Radovan Rybanský a Miroslav Martiňák. Rovnaké ocenenia dostali aj profesionálni vojaci Stepan Kolos, Eduard Čiesko a Robert Tuma.

Považujú to za povinnosť

Pre vojenského policajta Petra Paláka nebolo ocenenie prvým. Za záchranu života ho ocenili už pred desiatimi rokmi za vojenský čin roka. Palák v máji tohto roku pri návrate z hliadkovej služby spozoroval cyklistu jazdiaceho dolu svahom vedľa kolóny, ktorý sa snažil vyhnúť jednému z vozidiel.

Cyklista z Českej republiky stratil rovnováhu a spadol na zem na okraj cesty, pričom si zlomil kľúčnu kosť. Palák ho odviezol do nemocnice, pomáhal mu pri vyšetreniach, kúpil mu občerstvenie a kontaktoval jeho manželku. „Považujem to za svoju povinnosť, keď vidím niečo podobné, aby som zostal a poskytol pomoc,“skonštatoval.

Jedinou ocenenou ženou bola vojenská policajtka Mariana Králiková, ktorá koncom mája spolu so svojim kolegom pri dopravnej nehode poskytli prvú pomoc posádke vozidla, usmerňovali dopravu a zostali na mieste nehody až do príchodu záchranárov a polície.

„Bol to dobrý pocit, že sme vykonali dobrý skutok. Pre nás je to však samozrejmosťou a je to aj našou povinnosťou. Každá naša služba, každý výjazd je vždy o niečom inom a nikdy nevieme, čo nás na ceste stretne,“ dodala Králiková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok