Prechádza Veľkou pyramídou tajný koridor? Skeny ukázali anomálie

TA3
22.10.2016 20:26

Ukrýva najväčšia z egyptských pyramíd ďalšie miestnosti, či dokonca tajný koridor? Dlhodobé skenovanie monumentálnej stavby odhalilo dve anomálie, ktoré vyzerajú sľubne. Úrady sú však už opatrné, nedávno sa v podobnej veci popálili.

Prechádza Veľkou pyramídou tajný koridor? Skeny ukázali anomálie
ČTK/PICTURE ALLIANCE/Dave Bartruff

Dve dutiny smerujúce hore

Staroveké pyramídy v Egypte, ale napríklad aj v Mexiku, sú obrovskými stavbami. Ľudia sa roky snažia nájsť v nich doteraz nespoznané priestory a dúfajú, že budú plné nevyčísliteľných pokladov.

Niekoľko takých priestorov sa už nájsť poradilo, niektoré stopy sa však nepotvrdili. Nádeje v poslednom čase prináša veľký projekt ScanPyramids, ktorý už rok používa rôzne techniky skenovania na monumentálne stavby Starej ríše v Egypte.

Svoju pozornosť odborníci zamerali na stavby ako je Veľká pyramída faraóna Chufeva (známa aj ako Cheopsova či Veľká), na Rachefovu pyramídu, pred ktorou stojí známa sfinga, či na Lomenú a Červenú pyramídu v Dašúre.

Práve posledný z divov sveta, Veľká pyramída, môže ukrývať veľké prekvapenie. Tím výskumníkov tvrdí, že 4 500 rokov staré miesto posledného odpočinku faraóna zrejme obsahuje dve doteraz neznáme dutiny. Sú vraj tvarované ako koridor a smerujú hore, k vrcholu pyramídy.

Rádiografia a termografia

Projekt ScanPyramids používa na skúmanie vnútra stavieb rádiografiu, ktorá dokáže vytvoriť obraz prostredíctvom elementárnych častíc – miónov. Termografia zase pracuje s teplotným polom a na dotvorenie celkového obrazu pomáha aj 3D modelovanie.

Neznáma dutina sa našla 105 metrov od severovýchodného okraja pyramídy a na severnej strane sa zase našiel akýsi „výpust“. Bádatelia špekulujú, že obe anomálie, ak sú, dutinami, môžu byť spojené do koridoru, ktorý prechádza vnútrom Veľkej pyramídy.

Anomália na severnej strane sa našla za štruktúrou kamenných blokov, ktoré tvarom pripomínajú rybie kosti. Kamenné bloky vytvárajúce tvar obráteného písmena „V“ pred tisícročiami neboli vidieť, pretože pyramídu pokrývalo kamenné obloženie. To sa však rozkradlo alebo zničilo.

Vedci po sľubných výsledkoch žiadajú egyptské ministerstvo o predĺženie projektu ScanPyramids o rok.

rybia-kost_0a000002-d2c2-f8ae.jpg

Egyptský Indiana: Miestnosti tam asi nebudú

Na výsledky skenovania však existujú aj opatrné pohľady, ktoré tlmia nadšenie. Chladnú hlavu sa snaží zachovať aj egyptské ministerstvo pamiatok.

Majú na to dôvod. Prednedávnom v súvislosti s objavom tajných miestností v Tutanchamónovej hrobke nešetrili bombastickými vyjadreniami, ktoré mali do politicky nestabilného Egypta prilákať turistov.

Tvrdenia o skrytej pohrebnej komore kráľovnej Nefertiti sa však doteraz nepreukázali.

Egyptské úrady teraz vytvorili komisiu, ktorá skeny skúma. Práve z tejto strany zazneli výhrady. Pochybnosti vyjadril bývalý minister egyptských pamiatok Zahi Hawass, ktorého nazývali aj „egyptský Indiana Jones“.

"Títo ľudia sú vedci a nemajú archeologické skúsenosti. Jadro pyramídy bolo postavené s použitím dlhých a malých kameňov. Ak viete toto, tak dokážete nájsť anomálie všade. Myslím si, že tam nie sú žiadne tajné miestnosti a tieto anomálie majú súvislosť s tým, ako bola pyramída postavená," povedal Hawass pre Seeker. Hawas nie je len bývalým politikom, ale predovšetkým známym egyptológom. Počas svojej bohatej kariéry sa podieľal napríklad na objave neznámych pyramíd v Gíze a Sakkáre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok