Kočner zaútočil na Lipšica, ukázal na web s údajnými mailami a SMS

TA3 TASR
19.10.2016 11:09

Stotisíc eur verejne ponúkol každému, kto mu doručí "pravdivú a overiteľnú" informáciu na Daniela Lipšica. Je možné, že kontroverzný podnikateľ Marián Kočner už odmenu vyplatil. Na tlačovej besede obvinil Daniela Lipšica, že poskytoval novinárom informácie z vyšetrovania. Zverejnil aj adresu webu, na ktorom sú údajné prepisy SMS správ a mailov.

Kočner zaútočil na Lipšica, ukázal na web s údajnými mailami a SMS
SITA

Poskytoval informácie z vyšetrovania?

"5. apríla som mal tlačovku, kde som dal verejnú ponuku, že zaplatím za pravdivú a overiteľnú informáciu na Daniela Lipšica 100-tisíc eur," uviedol Kočner pred novinármi s tým, že dňa 11. 4. tohto roku takúto informáciu dostal.

Bývalého ministra Lipšica obvinil z toho, že počas svojho pôsobenia na čele rezortu vnútra na neverejných stretnutiach poskytoval skupine novinárov informácie z vyšetrovacích spisov. Zároveň zverejnil adresu webovej stránky lipsicovestado.info , na ktorej sú údajné prepisy SMS správ a mailov Daniela Lipšica, Gábora Grendela a novinárov z rôznych médií. Informáciu o stránke tiež údajne "dostal".

Obvinenie Lipšica a Grendela nie je podľa podnikateľa politickou objednávkou. Celý prípad totiž podľa neho vznikol ešte v roku 2012. „Nič nie je na nikoho objednávku. Celý tento prípad vznikol dávno predtým ako to všetko, na čo sa dnes Lipšic odvoláva a na čo poukazuje. Ten prípad vznikol v roku 2012,“ povedal Kočner.

Podľa jeho slov je v trestnom konaní účastníkom konania a preto mal okrem iného právo nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu a vyhotovovať si z neho fotokópie. Prítomným novinárom tak okrem iného poskytol aj fotokópiu uznesenia o vznesení obvinenia Grendelovi a Lipšicovi.

Obvinenie pre zneužívanie právomoci

Obaja politici v utorok na brífingu tvrdili, že im samotným uznesenie o vznesení obvinenia doručené nebolo. Z fotokópie uznesenia o vznesení obvinenia okrem iného vyplýva, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry dňa 13. októbra 2016 v Banskej Bystrici vzniesol obvinenie Danielovi Lipšicovi a Gáborovi Grendelovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom ohrozovania obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva spáchaného formou spolupáchateľstva.      

Okrem toho má exminister vnútra čeliť obvineniu aj z ďalšieho trestného činu a to poškodzovania cudzích práv a ohovárania. Trestného činu sa podľa názoru vyšetrovateľa mali dopustiť tým, že novinárom poskytli informácie a umožnili im vyhotoviť fotokópie dokumentov, ktoré neoprávnene získali. Lipšic a Grendel na utorňajšom brífingu tvrdili, že za medializovanými informáciami o vznesení obvinenia voči nim je snaha kriminalizovať opozíciu.      

Lipšic okrem iného argumentoval aj rozhodnutím okresného súdu v civilnom konaní v tejto kauze, ktorý žalobu voči nemu a rezortu vnútra zamietol. Rozhodnutie súdu však ešte nie je právoplatné. Prezídium Policajného zboru priebeh trestného konania komentovať odmietlo vzhľadom na prebiehajúce úkony. Krajská prokuratúra Bratislava v utorok uviedla, že uznesenie o vznesení obvinenia jej nebolo doručené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok