Kúpili na severe predražené CT? Blanár Beblavého obvinenia odmieta

TA3 TASR
10.10.2016 17:01

Státisíce eur mohla podľa opozičného poslanca Beblavého usporiť žilinská župa na kúpe dvoch CT prístrojov. To, že by boli predražené, však odmieta šéf kraja Juraj Blanár. Podľa neho ich v roku 2011 kupovali transparentne a v elektronickej aukcii.

Mal by sa vzdať funkcií

Miroslav Beblavý po upozornení na predražený nákup CT prístrojov vyzval predsedu ŽSK a zároveň poslanca parlamentu Juraja Blanára, aby sa vzdal oboch funkcií. "Blanár túto súťaž vyhlásil, podpísal obidve zmluvy a nesie tým pádom nielen politickú, ale plnú právnu a osobnú zodpovednosť za túto kauzu," povedal Beblavý.

ŽSK podľa poslanca vyhlásil súťaž o kúpu prístroja aj pozáručný servis k nemu. O zákazku sa uchádzali štyria uchádzači, z ktorých jeden bol vyradený. "Zvyšní traja dodávatelia zviedli zúrivý súboj v elektronickej aukcii, z ktorej víťazne vzišiel ten najdrahší," upozornil Beblavý.

Súťaž vyhrala firma INTES Poprad, s ktorou podpísal Blanár dve zmluvy. Podľa prvej z nich mal kúpiť 21. decembra 2011 obe CT za spolu 790.000 eur aj s DPH. O dva mesiace neskôr predseda ŽSK podpísal s touto firmou na základe tej istej súťaže aj zmluvu o pozáručnom servise, CT prístroje totiž mali dva roky zmluvnú záruku.

"ŽSK si hneď od začiatku objednal aj servis na ďalších päť rokov. Z toho prvé tri roky ŽSK podľa zmluvy mal zaplatiť 1.290.000 eur a za ďalšie dva roky 192.000 eur. Sedem rokov fungovania CT prístrojov od INTES tak stojí 2,272 milióna eur," podotkol poslanec.

Ako pri piešťanskom CT?

Podľa neho konkurenti v súťaži ponúkli výrazne lacnejší balík. "Siemens chcel za predaj prístrojov spolu 1,447 milióna eur, ale servis ponúkal za jeden cent ročne. Firma S&T Slovakia chcela 1,63 milióna eur, ale servis tiež ponúkala za jeden cent. Podľa podmienok súťaže obe firmy tento pozáručný servis museli zmluvne garantovať minimálne na päť rokov," vysvetlil Beblavý, podľa ktorého oproti najvýhodnejšej ponuke prišli daňovníci o 824.999 eur a skutočná cena bola o 57 percent vyššia ako najvýhodnejšia ponuka.

"Je to rovnako ako pri piešťanskom CT, kde bol prístroj najprv kúpený za milión eur, ale v neskoršej súťaži už to malo byť 1,6 milióna eur," podotkol poslanec.

Za zakúpené CT prístroje v ŽSK sa podľa neho ešte teraz platí každý mesiac 17.916 eur, ak ich nemocnice nesplatili predčasne. "Budeme platiť ešte viac ako dva roky. Každá z dvoch nemocníc tak prišla o viac ako 420.000 eur," skonštatoval Beblavý.

Blanár: Nákup bol v elektronickej aukcii

Žilinský samosprávny kraj podľa Blanára kúpil CT prístroje pre svoje nemocnice v elektronickej aukcii, ktorá je najtransparentnejším spôsobom obstarávania. A cena 1,136 milióna eur za jeden prístroj bola výrazne lacnejšia ako cena za prístroje, ktoré vtedy obstarávali nemocnice v Žiline, Trenčíne a Šamoríne.

"Je to prebudenie pána poslanca Beblavého po piatich rokoch. Pretože obstarávanie sa uskutočnilo v roku 2011, keď mimochodom bol súčasťou vtedajšej koalície a strážil všetky obstarávania, ktoré súviseli aj so zdravotníctvom. Opätovne bola táto téma vytiahnutá v roku 2013 v kampani a vysvetľoval som všetky detaily tohto obstarávania," zdôraznil predseda ŽSK.     

Pripomenul, že ŽSK obstarával cenu prístroja a päť rokov pozáručný servis. "Plus dva roky záručný servis, to znamená, na sedem rokov sme obstarávali kompletné celé CT, bez toho, aby sme potom do nich investovali rôzne poplatky za servisy. V zmysle zákona, po vyhlásení verejnej súťaže, mohli všetci uchádzači podať žiadosť o nápravu. V prvej fáze sa zúčastnili výberového konania štyria uchádzači. Mali možnosť vyjadriť sa po predložení ponúk ku kritériám, ku všetkému tak, ako je to nastavené. Konštatujem, že žiadna zo zúčastnených firiem nenamietala podmienky súťaže," podotkol Blanár.     

Až po skončení elektronickej aukcie a vyhodnotení ponúk podľa neho jeden z uchádzačov podal žiadosť o nápravu voči kritériám. "Čo, samozrejme, už nemôže urobiť a žiadosť mu bola zamietnutá. Ak mal nejaké pripomienky voči kritériám, mohol ich podať v zákonnej lehote a žiadať o vysvetlenie stanovených kritérií. Ale tak neurobil a zapojil sa do súťaže. To znamená, de facto legitimoval podmienky, ktoré tam boli, lebo sa zapojil do elektronickej aukcie. Bez akýchkoľvek výhrad. Ozval sa až potom, keď neuspel," uviedol predseda ŽSK.     

Tvrdenie o úspore 800.000 eur označil Blanár za čisto hypotetické. "Pán poslanec Beblavý len manipuluje. Lebo sám vie, že obstarávateľ vtedy mal iba jednu možnosť. Buď príjme víťazného uchádzača alebo zruší súťaž. To znamená, že keby sme urobili opätovne obstarávanie, nebola žiadna záruka, že dostaneme takúto istú ponuku. Preto komisia odporučila, aby sme prijali túto ponuku. Pretože v tom čase bola najlacnejšia aj s pozáručným servisom na päť rokov," dodal Blanár.     

Beblavý by mal podľa neho odstúpiť z pozície poslanca NR SR a človeka, ktorý sa transparentne zaujíma o kauzy. "Pretože to robí len selektívne. Keď sa to týka jeho vlády, tak sa o to nezaujíma, ale keď sa mu niečo pozdáva, snaží sa to zmanipulovať. Čiže, pán poslanec Beblavý by sa mal vzdať mandátu za to, že zlyhal už pri tých obstarávaniach, ktoré sa týkali jeho ministra, ktorého podporoval v koaličnej vláde," uzavrel Blanár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok