S elektronickými preukazmi poistenca už nepočítajú, využijú sa občianske

TA3 SITA
28.9.2016 10:42

Ministerstvo zdravotníctva SR už nepočíta s preukazmi poistenca s elektronickým čipom, ktoré malo Národné centrum zdravotníckych informácií začať vydávať od júna 2017. Predpokladá to novela zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

S elektronickými preukazmi poistenca už nepočítajú, využijú sa občianske
SITA

Využitie preukazu s čipom

"Plánujeme využitie elektronických občianskych preukazov s tým, že sme sa dohodli s ministerstvom vnútra o takzvanom prechodnom období do roku 2021," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker na stretnutí s novinármi.

Osoby, ktorým bol vydaný občiansky preukaz s elektronickým čipom, budú môcť podľa zverejnených informácií takýto občiansky preukaz použiť aj na prístup k údajom v elektronickej zdravotnej knižke, ako aj na svoju identifikáciu u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Zároveň doterajšie preukazy poistencov budú zdravotné poisťovne vydávať len tým poistencom, ktorí nemajú vydaný občiansky preukaz s elektronickým čipom. Možnosť vydávania európskeho preukazu poistenca zostáva nezmenená.

Elektronické zdravotníctvo

Plné plošné nasadenie elektronického zdravotníctva, teda eHealth, očakáva ministerstvo koncom budúceho roka. Ako informoval Drucker, v súčasnosti sa uskutočňuje pilotná prevádzka na 12 subjektoch, pričom ministerstvo chce do konca tohto roka zapojiť 2 000 poskytovateľov.

"To, v čom prebieha momentálne pilot, je elektronická zdravotná dokumentácia a elektronická preskripcia a výmenné lístky. V priebehu budúceho roka bude spojazdnený aj systém elektronického objednávania," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok