Zázrak sa nekonal, favorizovaná Kanada zdolala Európu

TA3 SITA TASR
28.9.2016 06:28

Tím domácej Kanady je po prvom finálovom stretnutí bližšie k celkovému triumfu na hokejovom Svetovom pohári v kanadskom Toronte. Favorizovaní zverenci trénera Mika Babcocka totiž zdolali kombinovaný tím Európy 3:1 (2:0, 0:1, 1:0) a v sérii hranej na dve víťazstvá vedú 1:0 na zápasy.

Zázrak sa nekonal, favorizovaná Kanada zdolala Európu
SITA/AP

Individuálna chyba Zdena Cháru

V torontskom Air Canada Centre určila ráz duelu prvá tretina, v ktorej druhý a kľúčový gólový úder prišiel po obrovskej individuálnej chybe slovenského obrancu Zdena Cháru. Európania bez zraneného Mariána Gáboríka skorigovali v 27. min zásluhou Tomáša Tatara.

Zázrak na úkor Kanady sa napokon nekonal a definitívnu podobu výsledku dal v 50. min Patrice Bergeron. Európske mužstvo sa síce až do konca snažilo aspoň zdramatizovať zápas, ale skóre sa už nemenilo.

Nebezpečnejší boli Kanaďania

Výber Európy aj s piatimi slovenskými hokejistami začal veľmi dobre a už v 1. min mal veľkú šancu Slovinec Anže Kopitar, no jeho bekhendový pokus pri avizovanom vylúčení trafil iba korčuľu brániaceho Brada Marchanda a skóre sa nemenilo.

O niekoľko okamihov však udrelo na opačnej strane, keď v 3. min po skončení početnej výhody súpera práve spomenutý Marchand, ktorý si odsedel dvojminútový trest za krošček, dostal peknú prihrávku od Patrica Bergerona a puk pohodlne zdvihol nad pravý betón Jaroslava Haláka - 1:0. Európania boli potom strelecky aktívnejší, no nebezpečnejší boli domáci Kanaďania. Tí v 14. min pridali druhý gól z hokejky Stevena Stamkosa. Ryan Getzlaf využil zaváhanie Zdena Cháru v strednom pásme a ofenzívny líder a kapitán Tampy Bay Stamkos profitoval z prihrávky Getzlafa na pravú stranu - 2:0.

canada_0a000002-46a0-4321.jpg

Európske snahy

Európa sa v druhej časti snažila čo najskôr skorigovať a podarilo sa jej to v závere 27. min - na pravom krídle sa dobre zbavil brániaceho hráča Kopitar, puk sa cez beka Dennisa Seidenberga dostal k Tomášovi Tatarovi a krídelník Detroitu ho poľahky poslal za bezmocného Careyho Pricea. Tatar mal vzápätí možnosť na vyrovnanie, natlačil sa pred bránkovisko súpera, ale tečovaný puk nedokázal usmerniť za súperovho gólmana. V 37. min nepochodil ani obranca Andrej Sekera, ktorý sa v oslabení dostal do brejku - bekhendový blafák slovenského zadáka zneškodnil pozorný Price. 

Snaha európskeho výberu o vyrovnanie v III. tretine nepriniesla úspech napriek niekoľkým šanciam, čo potrestali domáci hokejisti. V 50. min sa za Halákovou svätyňou uvoľnil cez Marka Streita center Crosby, poslal puk pred bránku a tiesnený Patrice Bergeron ho usmernil za slovenského brankára.

Kouč Ralph Krueger siahol k hre bez brankára už tri minúty pred koncom riadneho hracieho času, no Európa sa nedostala do výraznejšej šance a necelú polminútu pred treťou sirénou trafil Kanaďan Corey Perry iba konštrukciu opustenej bránky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok