V Bratislave sa stretli ministri obrany Únie, prišiel aj šéf NATO

TA3 TASR
27.9.2016 11:10

V bratislavskej Redute sa neformálne stretli ministri obrany krajín Európskej únie. Pozvanie prijal aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg a vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Magheriniová: Nie je to o armáde

Práca na posilňovaní európskej obrany neznamená vytvorenie európskej armády. Ale naopak, znamená to posilňovanie spolupráce medzi členskými štátmi EÚ s cieľom mať efektívnejšiu európsku obranu vrátane spolupráce s NATO, uviedla pred začatím neformálneho zasadnutia Federica Mogheriniová.

"Nie je to o európskej armáde. Je to o využití všetkých nástrojov, ktoré máme, s cieľom posilnenia našich európskych schopností v oblasti obrany. Je to niečo, čo európski občania od nás očakávajú," doplnila. Podľa jej slov väčšina členov EÚ je zajedno v tom, že neuvažujú o vytvorení európskej armády, ale o lepšom využití prostriedkov, ktoré má už dnes EÚ k dispozícii.

Spolupráca medzi NATO a EÚ

Spolupráca medzi NATO a Európskou úniou je bližšia ako kedykoľvek predtým. A je rovnako dôležité pre obe zoskupenia. Pri príchode na neformálne zasadnutie ministrov obrany členských krajín EÚ v Bratislave to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Vítam diskusie o tom, ako posilniť európsku obranu a bezpečnosť, pretože neexistuje rozpor medzi silnou európskou obranou a silným NATO, naopak, obe inštitúcie to posilňuje," uviedol Stoltenberg. V tomto vzťahu je však podľa neho dôležité vyhnúť sa duplicitám.

Ministri obrany v Bratislave diskutovali o implementácii obranných aspektov globálnej stratégie EÚ v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky či o spoločnom postupe voči hybridným hrozbám a kybernetickej bezpečnosti. Vedenia rokovania sa ujala Mogheriniová. Zasadnutia sa zúčastnil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý spolu s Mogheriniovou budú informovať o implementácii Varšavskej deklarácie o spolupráci medzi EÚ a NATO.

Počas pracovného obeda sa ministri obrany venovali aj misiám a operáciám spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky so zameraním na Líbyu a región Sahel.

Slovensko prispelo na výcvik líbyjskej stráže

Slovensko prispelo sumou 50.000 eur na výcvik líbyjskej pobrežnej stráže a taktiež je pripravené poslať svojich vojenských policajtov do námornej operácie v Stredozemnom mori s názvom Sophia, zameranej na rozloženie prevádzačských sietí. Po neformálnom rokovaní ministrov obrany krajín EÚ to uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš s tým, že ide o príspevok Slovenska k posilneniu bezpečnosti v EÚ.

Gajdoš zdôraznil, že aká silná je EÚ, také silné je aj NATO, a opačne. "Slovenská republika, OS SR, ministerstvo obrany musia venovať budovaniu ozbrojených síl, ich modernizácii a výstavbe jednoznačnú pozornosť. A týmto môžeme prispieť, vrátane vyčlenenia dostatočného množstva financií a zdrojov i vlastnou prípravou," uviedol Gajdoš. Slovensko taktiež podľa neho prispieva k európskej bezpečnosti aj tým, že je vedúcou krajinou v rámci operácie ALTHEA v Bosne a Hercegovine.

O vytvorení európskej armády nediskutovali

Slovenský minister obrany taktiež informoval, že SR vstúpila do zvereneckého fondu EÚ pre východné partnerstvá. Cieľom fondu je podpora účasti štátov Východného partnerstva na aktivitách spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ. SR prispeje do tohto zvereneckého fondu sumou 20.000 eur.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová označila dnešné rokovania v Bratislave za dôležité z pohľadu ďalšieho postupu a spolupráce v oblasti obrany. Európska obrana sa podľa jej slov skladá z troch pilierov.

Prvým je implementácia európskej globálnej stratégie, druhým európsky obranný akčný plán, ktorý sa zameriava na podporu obranného priemyslu, a nových technológií. Tretím pilierom je implementácia Varšavskej deklarácie o spolupráci medzi EÚ a NATO. Tento balík európskej obrany, sa bude podľa jej slov dokončovať v novembri a decembri tohto roka na ďalších rokovaniach v Bruseli.

Mogheriniová opätovne zopakovala, že počas rokovaní v Bratislave sa nehovorilo o vytvorení európskej armády. "Veľmi jasne hovorím, že dnes počas trojhodinovej diskusie som nepočula slová veto, blokovanie a ani raz som nepočula slovo ozbrojené sily. Nejde tu o európske ozbrojené sily, ide o posilnenie obrannej spolupráce v rámci EÚ," zdôraznila. Pripomenula, že už dnes má EÚ k dispozícii nástroje, ktoré umožňujú posilnenie bezpečnosti. Ide napríklad o využitie bojových jednotiek EÚ, tzv. Battle group, ktoré sa doteraz nepoužili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok