Strelec zaútočil na policajtov, okoloidúcu ženu použil ako živý štít

TA3 ČTK
17.9.2016 13:06

Dvoch policajtov a štyroch ďalších ľudí zranil strelec v americkom meste Filadelfia, ktorý zaútočil na policajnú hliadku. Polícia muža po divokej prestrelke zlikvidovala. Zomrela aj jedna zo zranených. Blízko miesta činu polícia našla odkaz vyjadrujúci nenávisť ku strážcom zákona.

Policajtku zasiahlo 8 guliek

Neznámy muž sa podľa polície priblížil k policajnému vozu, kde sedela seržantka Sylvia Youngová a bez slova začal strieľať. Na voz vypálil celkom pätnásťkrát, osem guliek zasiahlo policajtku, ktorá prežila zrejme len vďaka nepriestreľnej veste.

Keď streľbu začuli jej kolegovia z okolia, začali muža prenasledovať. Strelec na úteku pálil okolo seba a poranil ochranku neďalekého baru. Potom si vzal ako živý štít okoloidúcu ženu, ktorú následne postrelil. Zasiahol taktiež muža a ženu v blízkosti zaparkovanom aute a jedného z prenasledujúcich policajtov. Až potom sa ho policajtom podarilo zlikvidovať smrteľným výstrelom.

Našli odkaz

Okrem neho zraneniam podľahla i žena z automobilu. Obaja policajti aj trojica ďalších zranených sú podľa lekárov mimo ohrozenia života. Motív strelca polícia doteraz zisťuje, zrejme však súvisí s listom nájdeným neďaleko auta Youngovej. Text odkazu bol namierený proti polícii a vyhrážal možným útokom na strážca zákona. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že ho písal zneškodnený strelec.

Útoky na policajtov nie sú v USA v posledných mesiacoch nijak výnimočným javom. K najtragickejším z nich došlo v júli, kedy bývalý vojak zabil ostreľovačskou puškou päť policajtov v Dallase počas demonštrácie proti policajnému násiliu na černochoch. K upokojeniu emócií voči strážcom zákona vyzval počas leta verejnosť prezident Barack Obama.

Nedávne prípady úmrtia niekoľkých černochov pri policajných zásahoch však opäť zvýšili napätie. V piatok postrelili tiež dvoch policajtov, ktorí zasahovali pri údajnom pokusu o samovraždu v Texase. Keď prišli na miesto, našli v jednom z domov mesta Fort Worth muža s guľkou v hlave. Potom išli do dvora domu za údajným svedkom udalosti, ktorý na nich ale začal páliť. Žiadny z nich nie je v ohrození života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok