Únia chce zastaviť zhubný pesimizmus. Toto povedali Fico či Merkelová

TA3 SITA TASR
16.9.2016 10:38

Brutálnu úprimnosť očakáva od rokovaní na bratislavskom summite šéf Európskej rady Donald Tusk. Angela Merkelová zdôraznila, že štátnici musia ukázať, že sa chcú zlepšovať. Pozrite si päť aktuálnych výrokov hlavných postáv rokovaní v našom hlavnom meste.

Únia chce zastaviť zhubný pesimizmus. Toto povedali Fico či Merkelová
SITA

1) Fico: V jedinečnom projekte chceme pokračovať

Lídri 27 krajín EÚ chcú preukázať jednotu a ukázať, že EÚ je jedinečný projekt, v ktorom chceme pokračovať. Počas príchodu na neformálny summit lídrov Európske rady na Bratislavskom hrade to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico. 

"V dobe po Brexite bolo nevyhnutné sa stretnúť. Dvadsaťsedem lídrov bude viesť veľmi úprimnú diskusiu o stave Únie. Verím, že pripravíme plán najdôležitejších tém, ktoré treba v najbližšom pol roku prebrať. Nepochybujem, že tento summit bude z toho pohľadu úspechom," deklaroval premiér.

2) Lajčák: Únia stráca podporu

Európska únia ako projekt stráca podporu svojich občanov, ľudia ju zvyknú kritizovať, preto je potrebná reflexia. Po príchode na summit to vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.     

"Do popredia sa dostávajú populistické a xenofóbne strany, je to veľmi znepokojujúci trend, ktorý treba zastaviť. EÚ je pritom super projekt, prináša veľa dobrých vecí, ale ľudia to berú ako samozrejmosť," upozornil šéf slovenskej diplomacie s tým, že si všímame len veci, ktoré nás rozdeľujú.

3) Tusk: Buďme brutálne úprimní

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval lídrov na "triezvy a brutálne úprimný" pohľad na problémy celého bloku v čase po šokujúcom hlasovaní Británie za vystúpenie z Únie. Podľa Tuska je pravdou, že Európou v poslednom čase otriasli "všetky druhy kríz" a nemôže sa správať, akoby sa nič nestalo. "Domnievam sa, že najlepším mottom pre stretnutie v Bratislave je, že nemôžeme dopustiť, aby tieto krízy vyšli nazmar," povedal vo vyhlásení pred summitom. Namiesto toho by mala Únia spraviť "triezvu diagnózu príčin Brexitu".     

Predseda Európskej rady ďalej vyzval lídrov EÚ, aby uistili občanov o tom, že sa "z Brexitu poučili" a že sú schopní "znova nastoliť stabilitu a pocit bezpečnosti".

4) Merkelová: Musíme ukázať, že sa vieme zlepšovať

Členovia Európskej únie musia ukázať, že sa vedia zlepšovať. Po príchode na summit na to apelovala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Sú pred nami neľahké úlohy. Ide o to ukázať, že sa vieme zlepšovať. A to v oblasti vnútornej i vonkajšej bezpečnosti, ale aj pri vytváraní pracovných miest," zdôraznila spolková kancelárka. Merkelová ako ďalšie výzvy spomenula digitalizáciu či rozvoj vnútorného trhu. Hovorila tiež o potrebe ochrany vonkajších hraníc schengenského priestoru, ktoré čelia migračnej kríze. "Dúfam, že summit ukáže, že chceme spolupracovať a riešiť problémy, ktoré Európu trápia," dodala.

5) Orbán: V4 predkladá spoločný text

Štyri stredoeurópske krajiny z Vyšehradskej skupiny predložia na summite spoločný text s návrhmi na riešenie problémov Únie, povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

"Krajiny V4 pripravujú (text) a predložíme ho... ako spoločný návrh Vyšehradskej štvorky Európskej rade, toto bude významný okamih v živote týchto štyroch krajín," citovala z vyjadrení Orbána agentúra Reuters.

Orbán tiež očakáva opätovný migračný tlak na krajiny balkánskeho regiónu. Ku zvýšeniu počtu prichádzajúcich migrantov by podľa neho malo dôjsť v dôsledku zhoršenia počasia v Stredozemnom mori.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok