Grécke letovisko zasiahlo zemetrasenie s tsunami, zahynuli turisti

TA3 TASR
21.7.2017 06:26

Silné zemetrasenie zasiahlo v noci grécky dovolenkársky ostrov Kos a poškodilo tam staršie budovy a hlavné letisko. Vyžiadalo si životy dvoch turistov - mužov z Turecka a Švédska, ako aj zranenia takmer 500 osôb.

Zemetrasenie zasiahlo aj Turecko

Podľa gréckych úradov malo zemetrasenie magnitúdu 6,5, podľa skorších správ v médiách malo magnitúdu 6,7. Nasledovali aj početné dotrasy. Zemetrasenie sa vyskytlo dnes približne o 01.30 h. Zasiahlo tiež ďalšie ostrovy a turecké pobrežie Egejského mora, ale Kos sa nachádzal najbližšie k epicentru a pravdepodobne bol aj najviac postihnutý.

Mnoho ulíc pokryli popadané tehly a ďalšie trosky, pričom nábrežnú hlavnú cestu na ostrove, ako aj časti hlavného mesta Kos zaplavili malé prívalové vlny cunami. Regionálny guvernér Jorgos Hadjimarkos informoval, že štyri či päť zranení je "znepokojujúcich" a škody na budovách skúmajú, ale "prvoradou úlohou je teraz záchrana životov". Nemocnica na Kose uviedla, že najmenej 20 zo zranení sú zlomeniny.

Na budove z 30. rokov 20. storočia sa zrútila stena a zabila ľudí, ktorí sa nachádzali v bare na dolnom poschodí, vyhlásil starosta hlavného mesta Jorgos Kyritis. "Na ostrove nezostalo veľa starých budov. Takmer všetky budovy na Kose boli postavené podľa nových zákonov, aby odolali zemetraseniam," povedal starosta.

Škody na ostrove Kos

Oblasť "Starého mesta" Kosu, plná barov a nočných klubov, mala ulice pokryté troskami. Na hoteloch boli porozbíjané okná a vznikli aj iné škody - stovky turistov, ktorí prežili paniku a hystériu, museli stráviť zvyšok noci vonku. Snažili sa pospať si na plážových ležadlách pod prikrývkami, ktoré im poskytol personál.

Úrady varovali ľudí pred lokálnymi cunami a svedkovia hlásili po zemetrasení "vzdúvanie" mora. Cestu popri pobreží a časti hlavného mesta ostrova zaplavilo. Zvyšujúca sa hladina mora dokonca vytlačila čln na hlavnú cestu a spôsobila aj to, že niekoľko áut narazilo do seba. Až do rána bola zrušená trajektová preprava, pretože škody utrpel i hlavný prístav na Kose. Najmenej jeden trajekt na trase do prístavu nemohol zakotviť.

Medzi ostatnými poškodenými budovami bola stará mešita, ktorej minaret sa zrútil, a takisto pevnosť zo 14. storočia pri vstupe do hlavného prístavu. Menšie škody - pukliny na budovách, porozbíjané okná a zničené obchody - bolo vidieť takmer všade. Záchranári kontrolovali, či sa v domoch nachádzajú uväznení ľudia, keďže zemetrasenie nastalo uprostred noci, a ponáhľali sa aj do vzdialených dedín preveriť škody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok