Košice sú v pohybe, odštartoval tam Európsky týždeň športu

TA3 TASR
10.9.2016 15:13

Košice sú od 10. septembra dejiskom Európskeho týždňa športu. Podujatie slávnostne otvorilo niekoľko významných osobností, ktoré sa k myšlienke vyjadrili s nadšením. Ambasádormi sú slovenská olympionička Danka Barteková a bývalý francúzsky futbalista Christian Karembeu.

Kampaň vyzýva k pohybu

Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. V roku 2016 sa koná 2. ročník a uskutoční sa v 31 krajinách Európy. Začal sa v sobotu 10. septembra a potrvá do 2. októbra 2016.

Na Slovensku potrvá do 17. septembra a slávnostne ho otvorili v Košiciach, ktoré sú v roku 2016 Európskym mestom športu. Hlavné heslo kampane vyzýva širokú verejnosť na aktívny pohyb nielen v danom týždni, ale pravidelne.

Iniciatíva je zameraná pre všetkých ľudí bez rozdielu veku, vzdelania či športovej úrovne. "Európsky týždeň športu v Košiciach je zameraný pre všetkých ľudí, ktorí v tomto meste žijú. Predstavuje výzvu, aby sa šport stal ich životným štýlom. Celý projekt Európskeho mesta športu Košice 2016 je zameraný na to, aby sa šport stal súčasťou života Košičanov. Vtedy sa bude rozvíjať aj samotný šport a život ľudí bude krajší," uviedol primátor Košíc Richard Raši.

Ambasádori sú nadšení

Jedným z ambasádorov podujatia je bývalý francúzsky futbalista Christian Karembeu. Pre 45-ročného Francúza je návšteva Slovenska špecifická, keďže 14 rokov bol ženatý so Slovenkou Adrianou Sklenaříkovou.

"Slovensko som navštívil už niekoľkokrát. Predtým som zo slovenských miest poznal iba Banskú Bystricu, ale teraz vidím, že Košice sú úžasné mesto. Som rád, že ako bývalý profesionálny športovec môžem byť ambasádorom tohto podujatia. Ja som sa venoval futbalu a vďaka športu som navštívil mnohé krajiny. Môžem povedať, že šport nepozná rozdiely. Má obrovskú moc spájať ľudí, aby mali k sebe bližšie," uviedol majster sveta z roku 1998.

Ambasádorkou podujatia je aj slovenská strelkyňa a členka Medzinárodného olympijského výboru Danka Barteková."Ako aktívnu športovkyňu ma teší, že môžem otvoriť takúto akciu. Nedávno som sa vrátila z OH v Riu, kde som videla veľké výkony na vrcholnej úrovni. Teším sa, že tento týždeň budeme svedkami športu pre všetkých ľudí a šport sa priblíži naozaj všetkým," uviedla Barteková.

Zúčastnil sa aj Plavčan

Svojou prítomnosťou podporila akciu, ktorá by mohla k zdravému životnému štýlu prilákať množstvo ľudí. "Ako športovkyňa občas vnímam, že ľudia si hovoria, že "šport nie je pre mňa dostupný". Práve takéto akcie preto správne namotivujú ľudí, aby to skúsili, aby sa nebáli a vyskúšali si rôzne aktivity. Za ten týždeň sa asi nevybudujú športové návyky, ale verím, že si k športu nájdu cestu mnohé rodiny a bude to pre nich motiváciou. Možno trochu naivne verím, že sa to takto deje, ale budem rada ak to priláka niekoľko percent ľudí. Pritom netreba veľa, stačí trebárs vymeniť výťah za schody, alebo bicyklovať a behať," poznamenala Barteková.

V úvodný deň v Košiciach sa do projektu aktívne zapojilo aj viacero osobností. Jednou z nich bol aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. Na východe Slovenska ho napriek zdravotným problémom čakal beh."Mám isté dýchacie problémy a nie som úplne fit. Verím však, že úspešne dobehnem do cieľa," poznamenal Plavčan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok