Poslanci podporili opatrenia proti extrémizmu aj protischránkový zákon

TA3 SITA TASR
7.9.2016 18:04

Protischránkový zákon, odvolávanie premiéra a ministra vnútra, ale aj dohoda s Iránom a extrémizmus. To sú len niektoré z tém, ktorými sa parlament zaoberá na svojej deviatej schôdzi. Do druhého čítania prešla novela trestných kódexov aj protischránkový zákon.

Úlohy protischránkového zákona

Zaviesť väčšiu transparentnosť do obchodov medzi štátom a firmami zo súkromného sektora. To je úloha nového zákona o registri partnerov verejného sektora z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý poslanci Národnej rady SR 124 hlasmi poslali do druhého čítania.

"Protischránkovým zákonom odkrývame, s kým obchoduje štát. Ten, kto chce klamať, sa vystavuje sankciám až po výmaz z registra a zákaz uchádzať sa o verejné zdroje," povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Právna norma má pokrývať všetky formy nakladania s verejnými zdrojmi. Firmy uchádzajúce sa o ne sa majú povinne registrovať v registri partnerov verejného sektora. Zároveň by mali zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod.

"Schránky sú v mnohých škandáloch, ale zďaleka nie vo väčšine. Je to jeden z liekov na časť problému, ale je to zákon v mnohých aspektoch deravý. Tieto zákony sú ako piesok na podlahe. Ak je niekto extrémne šikovný, vie miestnosť prejsť bez toho, aby zanechal stopu, ale je to veľmi ťažké," myslí si opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený).

Opatrenia proti extrémizmu

Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť s extrémizmom a rasizmom. Napomôcť má tomu novela trestných kódexov, ktorú poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. Zmenu zahrnulo ministerstvo spravodlivosti do návrhu nového zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.

Namiesto 54 okresných súdov má po novom posudzovanie takejto trestnej činnosti spadať pod Špecializovaný trestný súd.

Novela spresňuje klasifikáciu rasovo motivovaného trestného činu. Ministerstvo reaguje na súčasnú prax, keď napríklad útočník zaútočí na občana, ktorý je pôvodom Žid alebo Róm, a v priebehu vyšetrovania sa ukáže, že napadnutý tento pôvod nemá. Skutok potom nie je klasifikovaný ako rasovo motivovaný trestný čin, hoci motivácia útočníka taká bola.

Zmena sa týka aj extrémistického materiálu. Trestná bude nielen podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potláčaniu základných práv a slobôd, ale aj založenie takéhoto hnutia. Návrh zavádza aj novú skutkovú podstatu trestného činu apartheidu. V rámci medzinárodného trestného práva je vnímaný ako zločin proti ľudskosti.

Poslanci proti hliadkam vo vlakoch

Dohľad nad verejným poriadkom vo vlakoch a na železničných staniciach bude v budúcnosti mať iba polícia alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy či prepravcom. Aj túto zmenu zákona poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Rezort spravodlivosti mení právnu normu cez návrh nového zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorej rezort v spolupráci s ministerstvom vnútra novelu pripravil, potvrdila, že ide o reakciu na aktivity parlamentnej ĽSNS a jej hliadky v niektorých osobných vlakoch s problémovou bezpečnosťou. „Nikto nemôže nahrádzať v tomto štáte políciu ani sa tak tváriť,“ vyhlásila ministerka.

„Akúkoľvek aktivitu, ktorá má chrániť občanov, pokiaľ ide o ich majetok, život a zdravie, bude môcť vykonávať len polícia alebo subjekt, ktorý má príslušné poverenie od železníc,“ ozrejmila podstatu zmeny. Nedodržanie právnej úpravy podľa nej bude sankcionovateľné.

Novela zákona o súdoch

Cieľom rýchlej novely zákona o súdoch, ktorú poslanci NR SR posunuli do druhého čítania, je oddeliť na Najvyššom súde výkon súdnictva od správy majetku. NS SR má týmto spôsobom dobehnúť stav, ktorý už platí napríklad u prezidenta SR, na Ústavnom súde či v Súdnej rade SR, kde verejný činiteľ nie je správcom štátneho majetku a túto činnosť zabezpečujú obslužné útvary – kancelárie. Tú má mať po novom aj NS SR.

"Predošlému vedeniu zrejme tento stav neprekážal, no vzhľadom na rozširujúcu sa agendu Najvyššieho súdu SR je potrebné odbremeniť predsedu súdu od niektorých činností a zveriť ich odbornému aparátu," zdôvodnil zmenu hovorca NS Boris Urbančík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok