Fajka bola u nás výsadou bohatých, unikátny nález odkrýva viac

TASR
4.9.2016 17:36

Unikátny nález hlinenej fajky, ktorý pochádza z archeologického výskumu rimavskosobotského Hlavného námestia, je predmetom mesiaca september v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote.

Fajka bola u nás výsadou bohatých, unikátny nález odkrýva viac
TASR/Branislav Caban

"Počas archeologického výskumu Hlavného námestia v Rimavskej Sobote, vykonanom v rokoch 1993 až 1997 pod vedením archeológa Istvána B. Kovácsa, bolo objavených mnoho významných nálezov. Patrí k nim aj pozoruhodná kolekcia ôsmich hlinených fajok, medzi ktorými má osobitné postavenie prezentovaná dvojdielna fajka," konštatoval Botoš.

Podľa neho jej výnimočnosť spočíva v tom, že je opatrená plochým rebrom, ktoré slúžilo na opretie fajky o podlahu. Pri tomto spôsobe fajčenia je fajka položená na zemi a fajčí sa z nej pomocou dlhej trúbeľky. Práve spôsob fajčenia indikuje i jej chronologické zaradenie.


Možno ju označiť za jeden z najstarších typov fajok na území Slovenska a zaradiť do obdobia 17. storočia.

"Na území dnešného Slovenska sa fajčenie fajky udomácňuje v priebehu 17. storočia v súvislosti s osmanskou okupáciou Uhorska. Druhým smerom, z ktorého sa fajky dostávali na naše územie, bol priestor západnej Európy, hlavne v súvislosti s tridsaťročnou vojnou, prostredníctvom žoldnierov, ktorí v nej bojovali. Najstaršie nálezy fajok na našom území sa objavujú na významných hradoch alebo v stredovekých mestách, kde sú dokladom čulých obchodných stykov, nakoľko fajčenie v tom období nebolo bežnou záležitosťou," vysvetlil Botoš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok