Danko vraj vyčerpal možnosti, napadnutia rokovacieho poriadku sa neobáva

TA3 TASR
31.8.2016 13:12

Slovenská republika je mladý štát a dobiehajú nás pubertálne choroby demokracie. Po rokovaní poslaneckého grémia to vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý preto považuje za nutné zmeniť Rokovací poriadok parlamentu.

V 2. čítaní nastanú ešte zmeny

Danko zároveň tvrdí, že nateraz vyčerpal všetky možnosti na rokovania, ktoré mal. Návrh novely z dielne koaličných poslancov opozícia ostro kritizuje. "Parlament je najsvätejšie miesto, kde by sa malo súťažiť len slovami, kde vznikajú tie najlepšie zákony, ktoré uľahčia a pomôžu ľuďom. NR SR prechádza svojim vývojom a dospela do stavu, kedy treba niečo urobiť s teátrami, exhibicionistickými vystúpeniami poslancov a nastaviť parlament tak, aby sa konečne stal miestom nie hystérie, ale prijímania zákonov, ktoré ľuďom menia život," povedal Danko.

Na margo odmietavého postoja opozície podotkol, že jej jediná argumentácia je nedemokratickosť a mečiarizmus. "Veľa pripomienok opozície bolo zakomponovaných, v druhom čítaní ešte nastanú zmeny. Jediná strana, ktorá nedodala žiadne pripomienky, je SaS. Ponúkol som im ešte diskusiu. Bolo mi povedané, že pripomienky nedodajú. Ja, ako predseda parlamentu, som vyčerpal všetky možnosti," zdôraznil Danko.

Opozícii, ktorej sa nepáči štýl diskusie o zmene rokovacieho poriadku, tiež pripomenul, ako sa tento zákon menil za vlády Ivety Radičovej. "Vtedajší predseda NR SR Richard Sulík zmenil rokovací poriadok pri voľbe generálneho prokurátora bez akéhokoľvek rokovania. Vôbec ho nezaujímalo, čo si kto myslí. A mne je dnes vytýkané, že diskusia by mala byť v inej podobe," zdôraznil Danko. Avizovaného podania novely rokovacieho poriadku na ústavný súd v prípade, ak prejde v navrhovanej podobe, sa Danko neobáva. "Opozícia má na to právo," uistil.

Osobné útoky na grémiu poprel

Tvrdenia opozície, že na grémiu došlo aj k osobným útokom, Danko odmietol. Poprel tiež, že by zastrašoval podpredsedníčku parlamentu Luciu Ďuriš Nicholsonovú, ktorá bude onedlho rodiť. Podľa jej slov totiž na ňu Danko tlačil, aby informovala, ako chce zvládať materstvo a povinnosti podpredsedníčky NR SR. Danko však tvrdí, že sa k nej správal slušne.

"Pani Nicholsonová vyslovene klame. Spýtal som sa, či opozícia uvažuje o náhrade podpredsedníčky parlamentu, pokiaľ by jej zdravotný stav neumožňoval výkon funkcie. Aby opozícia nehovorila, že len koalícia má práva pri vedení schôdze. Ako inak sa mám opýtať, či ju môžem zapísať do vedenia schôdzí v septembri? Bolo mi povedané, že to neobmedzí výkon jej práce. To je celé," uzavrel Danko.

Novela rokovacieho poriadku, o ktorej by mali poslanci rokovať na septembrovej schôdzi, má zakázať transparenty, letáky aj mobily v rokovacej sále, ako aj robenie fotiek a videozáznamov. Poslanci by mali dostať aj iné obmedzenia vrátane časových limitov na vystúpenie. Poverení klubom by mali mať 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene. Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty.

Opozícia s navrhnutými zmenami nesúhlasí, žiada návrh stiahnuť a pripraviť zmeny spoločne. Bojí sa zneužívania zákona proti opozícii, čo koalícia odmieta. Tá si od zmien sľubuje kultivovanejšie a efektívnejšie schôdze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok