Chcú odradiť pytliakov. Stovkám nosorožcom odstránia rohy

TA3 TASR
31.8.2016 07:19

Zimbabwe plánuje odstrániť rohy vyše 700-člennej populácii nosorožcov, aby zamedzilo pytliactvu, keďže minulý rok tu pytliaci ilegálne zabili 50 nosorožcov. Informovala o tom organizácia pre zachovanie voľne žijúcich živočíchov, ktorú citovala agentúra Reuters.

Chcú odradiť pytliakov. Stovkám nosorožcom odstránia rohy
SITA/AP

Vedúca operácií Lisa Marabiniová z Aware Trust Zimbabwe, povedala, že táto organizácia je jednou z dvoch, ktoré pomáhajú Národným parkom v Zimbabwe a riadiacemu orgánu na ochranu voľne žijúcich zvierat pri odstraňovaní rohov.

"Chceme pytliakom poslať správu, že veľa nedostanú, ak prídu do Zimbabwe," povedala Marabiniová a dodala, že vedenie parku chce odstrániť rohy všetkým nosorožcom.

Taktiež podotkla, že odstránenie rohov jednému nosorožcovi stojí 1200 dolárov. Dodala, že 100 zvierat žije v štátnych národných parkoch, zatiaľčo zvyšok je v súkromných prírodných rezerváciách.

Roh nosorožca sa vysoko cení v Ázii pre jeho využitie v tradičnej medicíne a stúpajúci dopyt po tejto komodite vedie k vyššej miere pytliactva. Podľa ochranárov bol minulý rok v Afrike zavraždený rekordný počet nosorožcov, až 1305. Nakupovanie a predaj nosorožích rohov bol medzinárodne zakázaný v roku 1977. Za zabitie nosorožca v Zimbabwe si vinník odsedí deväť rokov vo väzení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok