Nemci odmietajú Malorusko ako neprijateľné, čakajú to aj od Kremľa

TA3 TASR
18.7.2017 16:48

Plán na vytvorenie nového štátu na území Ukrajiny s názvom Malorusko, ktorý oznámili proruskí separatisti, považuje nemecká vláda za "absolútne neprijateľný".

Nemci odmietajú Malorusko ako neprijateľné, čakajú to aj od Kremľa
SITA/AP

Postoj vlády je jasný

Podľa korešpondenta agentúry Ukrinform spolková vláda tento krok odsúdila a očakáva, že aj "Rusko okamžite tento krok odsúdi a nebude mu vyjadrovať rešpekt, pochopenie a uznanie". "Postoj nemeckej vlády je jasný: riešenie konfliktu na Ukrajine a v okolí možno nájsť iba prostredníctvom rokovaní. Hovoríme o implementácii minských dohôd, na čom sa dohodli Rusko, Ruskom podporovaní separatisti a Ukrajina," vyhlásila nemecká vláda.

Tlačové agentúry priniesli správu, že proruskí predstavitelia samozvaných ľudových republík na východe Ukrajiny - Doneckej a Luhanskej - a "zástupcovia" 19 regiónov Ukrajiny dnes v Donecku oznámili plán na vytvorenie nového štátu s názvom Malorusko.

Diskreditoval sám seba

V "ústavodarnom vyhlásení" sa uvádza, že Malorusko je nástupníckym štátom Ukrajiny. Jeho signatári vyslovili súhlas s tým, aby sa nový štát volal Malorusko, "keďže názov Ukrajina sám seba diskreditoval."

Podľa "ústavodarného aktu" sa hlavným mestom Maloruska má stať mesto Doneck. Kyjevu zostane štatút historického a kultúrneho centra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok