Istanbul zaplavili státisíce demonštrantov, Erdogan hovoril o treste smrti

TASR TA3
7.8.2016 23:05

Státisíce Turkov sa zišli na masovej demonštrácii v Istanbule proti zmarenému pokusu o vojenský prevrat z 15. júla. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri tejto príležitosti opäť hovoril o možnosti znovuzavedenia trestu smrti.

Demonštrovali jednotu národa

"Verím, že ak ľudia dospejú k rozhodnutiu (o znovuzavedení trestu smrti), tak sa politické strany tomuto rozhodnutiu podriadia. Vopred hovorím, že takéto rozhodnutie parlamentu schválim," vyhlásil podľa agentúry DPA Erdogan.

Manifestácia sa konala na pobreží Marmarského mora v európskej časti Istanbulu. Nespočetné turecké zástavy premenili zhromaždený dav na červeno-biele "more". Polícia odhadla počet účastníkov na skoro päť miliónov, uviedla štátna tlačová agentúra Anadolu. Odhady očitých svedkov sa však blížili skôr k jednému miliónu.

V každom prípade išlo zrejme o najväčšie zhromaždenie od júlového pokusu o prevrat. Podľa organizátorov ľudia svojou účasťou bez ohľadu na stranícku príslušnosť demonštrovali jednotu národa v odpore proti pučistom, vyjadrili podporu demokratickým hodnotám a vzdali hold "mučeníkom", ktorí zahynuli počas pokusu o puč.

turkey-military-coup-d8aa4629f19044fea43aa40da61f7654-1_0a000002-a2c9-a44d.jpg

Minúta ticha za obete prevratu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa na míting doviezol vrtuľníkom spolu so svojou manželkou Emine. Okrem neho prišli aj náboženskí predstavitelia a lídri dvoch z troch opozičných strán. Chýbali jedine predstavitelia prokurdskej Ľudovodemokratickej strany, ktorí neboli na akciu pozvaní.

Zhromaždenie sa začalo minútou ticha za obete prevratu, spevom tureckej hymny a odriekaním islamských modlitieb. Pódiu okrem vlajok dominovali portréty prezidenta Erdogana a zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka. Hudobnú zložku zabezpečovala osmanská vojenská hudba.

Prehliadky na detektoroch kovov

Prenos z podujatia mohli naživo sledovať prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek obyvatelia všetkých tureckých provincií. Vo veľkých tureckých mestách sa pri nich zišli niekoľkotisícové davy. Bezpečnosť istanbulskej demonštrácie zaisťovalo takmer 15.000 policajtov a vo vzduchu krúžili vrtuľníky. Na zhromaždisku boli preventívne rozmiestnené aj protilietadlové batérie.

Prichádzajúci účastníci sa museli podrobiť prehliadkam na detektoroch kovov. Záujemcov o účasť bolo toľko, že mnohí neboli na dejisko zhromaždenia ani vpustení. Ľudí na akciu priviezli tisíce autobusov a vyše 200 lodí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok