Zomrel známy herec z Eda Wooda či Ospalej diery, Martin Landau

TA3 TASR
17.7.2017 09:36

Po krátkej hospitalizácii zomrel hollywoodsky herec a držiteľ Oscara Martin Landau, známy z filmov Ospalá diera, Ed Wood, Hráči či Mesto Ember. Dožil sa veku 89 rokov.

Zomrel známy herec z Eda Wooda či Ospalej diery, Martin Landau
film Ed Wood

Univerzálny herec

Americký filmový a televízny herec Martin Landau zomrel vo veku 89 rokov. Informovali o tom agentúry AP a DPA. Herec bol krátko hospitalizovaný a skonal po bližšie nešpecifikovaných komplikáciách, potvrdil vo vyhlásení jeho manažment.

Landau, všeobecne považovaný za univerzálneho herca, študoval kreslenie na Prattovom inštitúte v New Yorku a pracoval ako karikaturista. Neskôr odštartoval divadelnú kariéru na Broadwayi. Preslávil sa v televíznych seriáloch Mission: Impossible či Space: 1999. Odmietol účasť v seriáli Star Trek.

Držiteľ Oscara za vedľajšiu úlohu

Účinkoval vo filmoch ako Na sever severozápadnou dráhou (1959), Kleopatra (1963) či Nevada Smith (1966). Bol trikrát nominovaný na Oscara za stvárnenie vedľajšej úlohy - vo filmoch Tucker: Muž a jeho sen (1988), Zločiny a poklesky (1989) a Ed Wood (1994), keď nomináciu premenil na zisk zlatej sošky.

Landau bol v rokoch 1957-93 ženatý s herečkou Barbarou Bainovou, s ktorou mal dve dcéry - filmovú producentku Susan a herečku Juliet. Landau zomrel v nemocnici v Los Angeles.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok