Bratislavský penzión odmietal Arabov aj Turkov, čelí kritike

TA3 ČTK
4.8.2016 15:48

Kritiku tureckého veľvyslanectva aj ministerstva zahraničia si vyslúžil bratislavský penzión, ktorý pred časom odmietol ubytovať študentov z Turecka. Ako dôvod uviedol to, že z bezpečnostných dôvodov neprijíma "ľudí z Turecka a arabských krajín". Podľa tureckej ambasády ide o rasizmus a porušovanie ľudských práv.

Bratislavský penzión odmietal Arabov aj Turkov, čelí kritike
booking.com/stella-apartment-above-the-castle.sk

Z bezpečnostných dôvodov

Penzión Apartments Stella neďaleko Bratislavského hradu odmietol ubytovať troch študentov z Turecka, ktorí sa na Slovensko chystali prísť v rámci výmenného programu Erasmus+. Na objednávku cez internet im penzión lámanou angličtinou odpovedal, že z "bezpečnostných dôvodov" neprijíma ľudí z Turecka a arabských krajín.

Na námietku, že je jeho postup rasistický, penzión odpovedal: "Neposkytujeme ubytovanie nikomu z krajín, v ktorých prebieha ozbrojený konflikt (Kurdi), vojna alebo vojenský puč. Nie, nie sme rasisti, sme len rozumne opatrní a myslíme na záujem našich ďalších zákazníkov."

Komunikácia medzi penziónom a tureckými študentmi sa odohrala už pred nejakou dobou, no na prípad upozornil až tento týždeň na sociálnej sieti jeden z ich kamarátov. Viacerí ľudia potom vyjadrili svoje nesúhlasné stanovisko k správaniu hotelového personálu a na internete spustili vlnu nevôle.

Rozhodnutie viacerí odsúdili

Následne sa do veci vložilo aj turecké veľvyslanectvo v Bratislave, ktoré sídli len o ulicu ďalej ako penzión. "Čo najdôraznejšie odsudzujeme neprijateľné, spiatočnícke a rasistické stanovisko, ktoré je zamerané proti ľudským právam a nezlučiteľné s ľudskými hodnotami," uviedla ambasáda vo vyhlásení.

Slovenské ministerstvo zahraničia ku kauze uviedlo, že posudzovať ľudí na základe ich štátnej príslušnosti alebo národnosti je "diskriminačné". Internetový rezervačný portál s penziónom prerušil spoluprácu.

Tureckí študenti sa nakoniec podľa slovenských médií v Bratislave ubytovali bez problémov v inom hoteli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok