Bavorský premiér kritizuje Merkelovú, nepáči sa mu jej postoj k migrantom

TA3 TASR
30.7.2016 16:39

Postoj k riešeniu migračnej krízy a hrozba terorizmu nemeckú politickú scénu naďalej rozdeľuje. Bavorský premiér Horst Seehofer vyhlásil, že v týchto otázkach s kancelárkou Angelou Merkelovou nesúhlasí. Tá ale stále trvá na svojom a tvrdí, že Nemecko bezpečnostné problémy zvládne.

Jednoznačný dištanc

Bavorský krajinský premiér a líder Kresťanskosociálnej únie Horst Seehofer sa jednoznačne dištancoval od postoja spolkovej kancelárky a predsedníčky sesterskej Kresťanskodemokratickej únie Angely Merkelovej k problematike utečencov.

Na margo kancelárkinho opakovaného výroku "Dokážeme to" Seehofer uviedol: "Túto vetu si ani pri najlepšej vôli nedokážem osvojiť. Na to je problémová situácia priveľká... Tým by som sa previnil voči kompletnej zodpovednosti, ku ktorej som sa prihlásil aj v ústavou predpísanej prísahe".

Nová bezpečnostná koncepcia

Náznaky riešení sú jednoduché a neuspokojivé, poznamenal bavorský krajinský premiér, ktorý je v migračnej kríze už od začiatku výrazným oponentom nemeckej kancelárky. Seehofer súčasne podčiarkol, že sa v Nemecku treba zlepšiť podstatne vo všetkých oblastiach. Súčasne poznamenal, že to nehovorí ľahkovážne alebo s cieľom sa sporiť. CDU a CSU sú na dobrej ceste.

Za najkomplexnejšiu a najhlbšiu označil Seehofer novú bezpečnostnú koncepciu, ktorú jeho bavorská krajinská vláda predstavila pred dvoma dňami, a to i v reakcii na nedávne teroristické útoky. Rady tamojšej polície by malo v rokoch 2017-2020 posilniť celkovo 2000 nových príslušníkov. Tí by mali byť lepšie vybavení, napríklad balistickými helmami, kvalitnejšími nepriestrelnými vestami a obrnenými vozidlami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok