Pri razii v Nemecku došlo k úniku informácií, hľadajú vinníka

TA3 TASR
29.7.2016 12:50

Islamskí radikáli v Nemecku boli vopred varovaní pred štvrtkovou policajnou raziou v Sasku. Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt. Dolnosaské ministerstvo vnútra už podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre únik informácií a marenie vyšetrovania.

Noviny varovali islamský spolok

Deň po razii v priestoroch Nemeckojazyčného islamského spolku a po domových prehliadkach u ôsmich členov jeho predstavenstva, bezpečnostné zložky realizovali mesiace pripravovanú operáciu napokon narýchlo, pretože periodikum Neue Presse vydávané v Hannoveri prinieslo spravodajský materiál o tejto pripravovanej policajnej akcii a dokonca vo veci kontaktovalo predstaviteľov DIK.

Krajinský minister vnútra Boris Pistorius netajil pobúrenie a avizoval trestné oznámenie na neznámeho páchateľa požadujúc trestnoprávne dôsledky.

Zatiaľ nie je jasné, ako sa noviny dostali k informáciám o razii, o ktorej povolenie požiadala polícia správny súd v pondelok, aby sa inkriminovaný článok v periodiku objavil už o necelých 48 hodín neskôr. Na úspešnú prácu exekutívy je, ako zdôraznil Pistorius, potrebné, aby mohla pracovať nerušene. Takéto "podpásovky" jej nepomôžu, povedal minister. Mohlo dôjsť aj k ohrozeniu samotných nasadených príslušníkov, pretože členovia spolku boli telefonátom z redakcie periodika varovaní.

Hildesheimský spolok a radikáli

Zatiaľ však minister nevedel a ani nechcel prezradiť, do akej miery to ovplyvnilo úspešnosť razie, osobitne s ohľadom na očakávaný pokus o postavenie predmetného spolku mimo zákon.

Práve hildesheimský spolok je v Nemecku považovaný za miesto kontaktov radikálov zo salafistickej scény, ktoré je už dlhší čas v hľadáčiku dolnosaských bezpečnostných zložiek.

Podľa ministra nemienia tolerovať ignorovanie platných predpisov salafistami, dokonca ich spochybňovanie ústavného poriadku a presviedčanie mladých ľudí, aby sa pripojili k Islamskému štátu. Proti tomu mienia bojovať s využitím všetkých prostriedkov právneho štátu. Viacero návštevníkov tamojšej mešity odcestovalo v minulosti preukázateľne do Sýrie a Iraku, aby sa tam pripojili k džihádistom z IS, uviedol krajinský rezort vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok