Vojna vo vesmíre je opäť hrozbou, USA vycvičia špeciálne jednotky

TA3
30.7.2016 10:03

Po desiatkach rokov sa opäť otvorene hovorí o hrozbe vojenského konfliktu v kozmickom priestore. Americká armáda spúšťa nový program, ktorý má zvýšiť odolnosť krajiny proti útočným technológiám nového typu.

Vojna vo vesmíre je opäť hrozbou, USA vycvičia špeciálne jednotky
ČTK/ZUMA/United Launch Alliance

Drahé hviezdne vojny

Naposledy svet preteky vo vesmírnom zbrojení zažil pred 30 rokmi, za čias prezidentovania Ronalda Reagana. Jeho projekt „hviezdnych vojen“ sa uvádza ako jedna z príčin pádu komunizmu. Vývoj orbitálnych zbraní, hoci zrejme nebol z veľkej časti zrealizovaný, bol totiž extrémne drahý.

Zdá sa, že zápas o technologickú dominanciu v tomto priestore je tu opäť. Mnoho sa o ňom nevie, krajiny len sporadicky oznámia svoje neurčité plány či novú obrannú iniciatívu. S jednou prichádzajú Američania.

Cieľom nového programu Space Mission Force je vycvičiť vojenskú silu, ktorá by riadila militarizované družice, ktoré by boli schopné odolať útokom. Operátori satelitov by podstúpili štvor- až šesťmesačný tréning a potom by testovali svoje schopnosti.

Identifikovať, zhodnotiť a zmariť

Satelity sú považované za nenahraditeľné. Komunikujú s pozemnými, námornými aj vzdušnými silami, armádam poskytujú dáta o umiestnení nepriateľa a sledujú potenciálne ciele. Vytrénovaný personál by ich mal využívať nielen pasívne, ale v prípade potreby aj na ofenzívne účely.

Začiatkom tohto roka americké ministerstvo obrany vyčlenilo 5 miliárd dolárov na investície do kozmických technológií, z toho 2 miliardy potečú na vývoj útočných satelitov pre boj vo vesmíre. Čo sa pod nimi presne myslí, to sa môžeme len domýšľať.

"Je pred nami veľa práce, ale sme na dobrej ceste, aby sme skomplikovali možnosti protivníka na porazenie našich systémov. Zároveň posilňujeme schopnosť identifikovať, zhodnotiť a zmariť všetky ohrozujúce akcie vo vesmíre," vysvetľoval pri tej príležitosti americký minister obrany Ash Carter.

Zmluva proti militarizácii vesmíru

Hrozba boja vo vesmíre rastie napriek medzinárodnej zmluve zo 60. rokov. Podľa nej by sa vesmír nemal využívať na vojenské účely, využitie nebeských telies sa vyhradzuje iba pre mierové účely a výslovne sa na nich zakazuje stavanie vojenských základní a prevádzkovanie vojenských manévrov.

Napriek mierovým zmluvám Američanov strašia plány ostatných expandujúcich mocností. Čína a Rusko vyvíjajú antidružicové systémy, podobný účel bude mať zrejme aj malý bezpilotný raketoplán, ktorý už mesiace testujú samotní Američania.

"Protivníci vyvinuli a zrealizovali technológie na narušenie vesmírnych systémov USA a našich spojencov. V dôsledku toho musíme zorganizovať, trénovať a vybaviť naše vzdušné sily takým spôsobom, aby sa zachovala bdelosť," povedal generál John Hyten, keď oznamoval spustenie Space Mission Force.

Oznámenie nového armádneho programu prichádza po tom, ako sa verejne diskutovalo o ruských plánoch s hypersonickým bombardérom, ktorý by dokázal zasiahnuť cieľ z vesmíru.

Hrozbu konfliktu vo vesmíre pripustil už dávnejšie aj americký minister obrany. "V minulosti sa na vesmír pozeralo ako na nedotknuteľnú svätyňu. Stále nové a nové hrozby naznačujú, že to už nie je tak. Musíme byť pripravení na možnosť konfliktu v tomto priestore," vyjadril sa Ash Carter.

vesmirny-odpad-geo1280_0a000002-4328-7abb.jpg

Dozvieme sa aj o amerických objektoch

Rusko prišlo v tejto oblasti s novou iniciatívnou. Plánuje totiž zverejniť úplnú databázu satelitov, vesmírnych lodí a veľkých trosiek na obežnej dráhe Zeme. Na rozdiel od zoznamu, ktorý publikovalo Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany, nachádzali by sa tam aj záznamy o vojenských satelitoch USA a ich spojencov. Americká databáza totiž ukazuje dáta o ruských satelitoch, ale takmer nič o amerických objektoch.

Podľa odhadov by na orbite Zeme malo lietať 1 380 satelitov, z nich 149 patrí americkej armáde. Rusko má 75 vojenských satelitov a Čína 35. Predpokladá sa, že spojenci USA majú tiež svoje želiezka v ohni. Izrael by mohol mať deväť satelitov, Británia a Nemecko po sedem a Francúzsko osem.

Ameriku straší svojim satelitom, ktorý má zbierať vesmírny odpad, aj Čína. Hoci zámer znie veľmi prospešne, niektorí vojenskí analytici sa obávajú, že môže ísť o nástroj na znefunkčňovanie amerických vojenských satelitov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok