Dúhový pochod obmedzí dopravu, čeliť mu chcú kotlebovci aj kresťania

TA3 SITA TASR
29.7.2016 10:25

Sobotňajší Dúhový Pride si vyžiada dopravné zmeny a obmedzenia v centre Bratislavy. Okrem samotného podujatia sa v tom čase budú konať v meste aj dve akcie kritikov. "Protest proti úchylákom" organizuje ĽSNS, živú reťaz postaví iniciatíva Hrdí na rodinu.

Dúhový pochod obmedzí dopravu, čeliť mu chcú kotlebovci aj kresťania
SITA

Obmedzia najmä električky

Sobotňajší Dúhový Pride si vyžiada dopravné zmeny a obmedzenia v centre Bratislavy. Dopravný podnik Bratislava v tejto súvislosti upozorňuje, že v sobotu od desiatej doobeda do skončenia podujatia nebudú premávať električky cez Mostovú a Jesenského ulicu, obmedzená bude premávka i v južnej časti centra.

Linka č. 4 bude premávať obojsmerne cez Námestie SNP, Kapucínsku a tunel, linka č. 8 pôjde v centre skrátenou okružnou trasou. "Smerom z Ružinova odbočí z Námestia SNP na trasu Kamenné námestie,  Špitálska, Americké námestie, Radlinského, Blumentál," informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Počas pochodu nebudú premávať električky ani na Šafárikovom námestí a Štúrovej ulici, uzavreté budú tiež komunikácie na Vajanského a Rázusovom nábreží. Detailné informácie o trasách električkových i autobusových liniek, ktorých sa obmedzenie týka, zverejnil DPB na svojom webe.

Proti úchylákom aj živá reťaz

Na dúhový pochod, ktorého šiesty ročník sa začína na Hviezdoslavovom námestí o 13.00, budú v rovnaký deň reagovať ďalšie dva protesty. Prvou je akcia s názvom "Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave", ktorý organizuje Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Ako píšu organizátori na sociálnej sieti, zo stanice sa protestujúci presunú na "vhodné miesto s cieľom vyjadriť svoj odpor"

Reakciou na podujatie LGBTI komunity bude aj ďalšia akcia, ktorej organizátorom je iniciatíva Hrdí na rodinu. Jej členom je aj Anton Chromík z Aliancie za rodinu. Podľa organizátorov pôjde o piaty ročník tzv. živej reťaze pred Národnou radou. Účastníci budú následne reťaz tvoriť od NR SR, cez Zámockú ulicu, Michalskú bránu až po Hlavné námestie. 

Ako ppotvrdila Nora Gubková z tlačového oddelenia bratislavského staromestského úradu, dúhový pochod ako aj podujatie iniciatívy Hrdí na rodinu majú od mestskej časti na svoje podujatia povolenie. Organizátor tretej akcie, strana Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko však povolenie od bratislavského Starého Mesta nedostal, ani oň nepožiadal.

Polícia je pripravená, opatrenia neprezradí

Bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff informoval, že polícia v Bratislave prijala opatrenia tak, aby pred zhromaždením, počas neho a po jeho ukončení v mieste ich konania ako aj v ich okolí zabezpečili verejný poriadok, i ochranu života, zdravia ako aj majetku občanov.

"V prípade ak by bolo narušenie verejného poriadku alebo páchanie inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku," pripomenul Szeiff s tým, že verejný poriadok na území hlavného mesta bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej polície, dopravnej polície ako aj kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

"Zo strany KRPZ v Bratislave budeme verejnosť o pripravovaných bezpečnostných opatreniach v dostatočnom časovom predstihu informovať," poznamenal policajný hovorca. Hovorca bratislavských mestských policajtov Peter Pleva uviedol, že bezpečnostné opatrenia budú počas podujatí uskutočňovať v súčinnosti s policajným zborom. "Nebudeme však bližšie špecifikovať, o aké opatrenia pôjde," uzavrel Pleva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok