Turci pokračujú v čistkách, tie zasiahli okrem členov armády aj diplomatov

TA3 TASR
28.7.2016 16:38

Personálne čistky v Turecku sa týkajú aj vysoko postavených členov armády a diplomatov. Prvýkrát po neúspešnom prevrate v Ankare zasadala najvyššia vojenská rada. Turecký premiér Binali Yildirim počas nej spomenul, že v armáde prišlo o svoje miesta 1700 ľudí. Vyhodili viac ako tretinu generálov a admirálov.

Turecká vláda žiada Nemecko o vydanie stúpencov Fethullaha Gülena, kazateľa žijúceho v USA, ktorého v Ankare považujú za strojcu nedávneho neúspešného pokusu o štátny prevrat. Vo vysielaní spravodajskej televízie CNN Türk to dal najavo šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu.

Podľa jeho slov ide o "niektorých sudcov a prokurátorov", ktorí sú súčasťou Gülenovho hnutia a aktuálne sa zdržiavajú v Nemecku. "Aj ich vydanie je potrebné," vyhlásil turecký minister zahraničných vecí. Turecko vyzvalo Spojené štáty, aby vydali muža, ktorý akúkoľvek zodpovednosť za pokus o puč odmieta. Washington pred posúdením takejto žiadosti žiada od Ankary predloženie dôkazov o Gülenovej vine.

Angela Merkelová vyzvala tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na "umiernenosť". Na margo hlasov z Ankary volajúcich o vydanie osôb z Nemecka sa šéfka spolkovej vlády vyjadrila zdržanlivo. Nemecko je v tejto záležitosti viazané konaním právneho štátu a musí rešpektovať princípy právneho štátu, dodala podľa tlačovej agentúry DPA Merkelová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok