Útočník z Ansbachu chcel, aby jeho samovražda prilákala pozornosť

TA3 ČTK
27.7.2016 11:15

Sýrčan, ktorý odpálil výbušninu v bavorskom meste Ansbach, už dlhšie rozmýšľal o samovražde. Už vtedy si prial, aby jeho smrť prilákala pozornosť. Redakciu nemeckého denníka Bild o tom informoval atentátnikov lekár.

Spektakulárna scéna pre samovraždu

Dvadsaťsedemročný Sýrčan, ktorý na sebe v nedeľu odpálil bombu v bavorskom Ansbachu, už začiatkom roka 2015 uvažoval o samovražde. Už vtedy si prial, aby jeho smrť prilákala pozornosť. Uviedol to denník Bild s odvolaním sa na informácie od psychoterapeuta, v ktorého starostlivosti bol útočník pred rokom.

Terapeut vo svojej správe o stave pacienta uviedol, že sa možno domnievať, že sýrsky žiadateľ o azyl chce vytvoriť spektakulárnu scénu pre vlastnú samovraždu. Muža podľa terapeuta priviedlo k myšlienkam o vlastnej smrti to, že pred útekom zo Sýrie zabila jeho manželku a dieťa raketa, ktorá dopadla na jeho dom. Sýrčan tak bol presvedčený, že nemá čo stratiť.

Vraj bol týraný

Muž tiež pri terapii uviedol, že sa začal pripravovať na samovraždu pre prípad, že by mal byť deportovaný do Bulharska. Sofia mu v roku 2013 priznala štatút chránenej osoby, a preto mu Nemecko o rok neskôr odmietlo udeliť azyl a naopak mu nariadilo návrat do balkánske krajiny. Deportáciu však odložilo kvôli mužovmu zdravotnému stavu.

Už skôr sa v nemeckých médiách objavilo Sýrčanovo tvrdenie o tom, že bol v Bulharsku týraný. Polícia ho údajne zbila, pretože nechcel poskytnúť odtlačky prstov. Muž tiež tvrdil, že mu nebolo v krajine poskytnuté lekárske ošetrenie. Útočník odpálil výbušninu ukrytú v batohu pred vstupom na hudobný festival v Ansbachu. Explózia ho zabila a zranila ďalších 15 ľudí. K útoku sa následne prihlásila teroristická skupina Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok