Žijeme kratšie ako susedia, na zdravotníctvo však míňame viac

TASR
27.7.2016 09:56

Slovensko dáva na zdravotníctvo viac peňazí ako okolité krajiny, vo výsledkoch však zaostáva. Jednou z príčin je nízka efektivita.

Žijeme kratšie ako susedia, na zdravotníctvo však míňame viac
TASR/Milan Kapusta

Slovensko má vyššiu úmrtnosť

"Ak by sa zvýšila na úroveň priemeru OECD, očakávaná dĺžka života na Slovensku by sa predĺžila o tri mesiace, alebo by Slovensko mohlo dosiahnuť rovnakú dĺžku života pri výdavkoch nižších o osem percent," ukázala správa z revízie výdavkov v zdravotníctve.

Podľa OECD boli v roku 2013 verejné výdavky Slovenska na zdravotníctvo 5,6 percenta HDP, čo je viac ako priemer Česka, Poľska a Maďarska. Tie napriek tomu dosahujú v priemere o 15 percent nižšiu úmrtnosť odvrátiteľnú systémom zdravotnej starostlivosti.

Ročne ide o 1890 menej úmrtí v prepočte na slovenskú populáciu. Ich obyvatelia sa dožívajú vyššieho veku, očakávaná dĺžka života žien je o päť mesiacov vyššia, mužov o šesť mesiacov vyššia, píše sa v správe. Cieľom je preto dostať sa na ich úroveň.

Spotrebujeme viac liekov ako Česi

Priestor na efektívnejšie využitie peňazí má byť pri liekoch a špeciálnom zdravotníckom materiáli, rádiodiagnostických a laboratórnych vyšetreniach, či fungovaní nemocníc alebo záchraniek.

Ako ukázala revízia, Slováci spotrebujú viac liekov ako Česi. Pri užívaní na ich úrovni by výdavky klesli o 137 až 197 miliónov eur. Problémom má byť u nás vysoká preskripcia, ďalším sú nákladovo neefektívne lieky. Desiatky miliónov eur by sa dali ušetriť aj na nákupoch špeciálneho zdravotníckeho materiálu.

Zadlženým nemocniciam by pomohlo efektívnejšie nakupovanie tovarov a služieb či zavedenie DRG systému. Odhaduje sa, že Univerzitná nemocnica Bratislava, ktorá je najväčšou aj najzadlženejšou na Slovensku, by mohla ročne na prevádzke a nákupoch ušetriť 31,3 milióna eur. Ak by štátne fakultné a univerzitné nemocnice nakupovali vlani elektrinu za rovnakú cenu, ušetrilo by sa asi 590.000 eur ročne.

Drahé laboratóriá a rádiodiagnostika

Slovensko dáva veľa peňazí na laboratórne vyšetrenia a rádiodiagnostiku, ide o viac ako dvojnásobok v porovnaní s krajinami V3. "K vyšším nákladom na Slovensku prispieva väčší počet vyšetrení, príčinou ale môžu byť aj vyššie jednotkové náklady na vyšetrenie v porovnaní s okolitými krajinami. Pri nákladoch na obyvateľa na úrovni Českej republiky by Slovensko na rádiodiagnostiku a laboratóriá vynaložilo ročne o 151 mil. eur menej," konštatuje sa v správe.

Verejné výdavky Slovenska na zdravotníctvo v posledných rokoch rástli rýchlejšie ako celkové verejné výdavky. Výdavky zdravotných poisťovní dosiahli vlani 4,2 mld. eur (5,4 % HDP), z toho 4,0 mld. eur šlo na zdravotnú starostlivosť.

Najviac sa vynaložilo na lekárne (904 mil. eur), všeobecné nemocnice (890 mil. eur) a spoločné a vyšetrovacie zložky (440 mil. eur). Najväčší medziročný nárast bol pri mobilných hospicoch, jednodňovej zdravotnej starostlivosti a domoch ošetrovateľskej starostlivosti. Naopak, poklesli výdavky na špecializovanú ambulantnú starostlivosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok