PR správa

Pošta si pripomína svetový kongres esperanta známkou

PR
22.7.2016 13:14

Slovenská pošta vydá v sobotu 23. júla poštovú známku „101. svetový kongres esperanta“ s nominálnou hodnotou 1,20 €.

Pošta si pripomína svetový kongres esperanta známkou
Slovenská pošta

Motívom poštovej známky s rozmermi 44,1 × 26,5 mm je konceptuálne zobrazenie komunikácie medzi ľuďmi rôznych národností, ktoré reprezentuje ideu esperanta ako univerzálneho, nadnárodného jazyka. Poštovú známku vytlačila technikou ofsetu v pošte 300 000 kusov tlačiareň Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s.

Súčasne s poštovou známkou sú vydané aj sprievodné filatelistické produkty: obálka prvého dňa (FDC) a pamätný list, oba s nalepenou známkou opečiatkovanou FDC pečiatkou s domicilom Bratislava. Motívom prítlače FDC sú ľudia komunikujúci spolu na pozadí dominanty Nitrianskeho hradu a motívom FDC pečiatky je logo 101. svetového kongresu esperanta. Námetom pamätného listu je konceptuálne zobrazenie komunikácie medzi ľuďmi rôznych národností,  analogické motívu poštovej známky.

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC, FDC pečiatky a pamätného listu je významný slovenský grafik doc. Igor Benca, akad. mal.

Prezentácia novoemitovanej poštovej známky sa uskutoční počas otváracieho ceremoniálu kongresu, ktorý sa bude konať 24. 7.  2016 od 10.00 do 12.00 hod. v Mestskej športovej hale na Dolnočermánskej ulici č. 105 v Nitre. Počas podujatia bude pre verejnosť k dispozícii aj príležitostná poštová priehradka, ktorá sa bude nachádzať od 13.00 hod. pri aule Slovenskej poľnohospodárskej univerzity na Tr. A. Hlinku 2 v Nitre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok