V USA zabil útočník troch policajtov, strieľal na nich puškou

TA3 ČTK
17.7.2016 17:36

Strelec, ktorý zabil v meste Baton Rouge v americkom štáte Louisiana troch policajtov a ďalších troch zranil, bol v minulosti príslušníkom americkej námornej pechoty.

Napokon zrejme jeden strelec

Podozrivý muž, ktorý bol zabitý pri streľbe v Baton Rouge, bol zrejme jediným strelcom, povedal Mike Edmonson z miestnej polície. Útočník bol identifikovaný ako Gavin Long, uviedla televízia CBS News s tým, že páchateľ bol čiernej pleti. Motív činu zatiaľ nie je známy. Polícia za pomoci robota prehľadávala miesto činu, aby našla prípadné výbušniny.

K incidentu podľa televíznej stanice WBRZ došlo okolo 9:00 ráno miestneho času (okolo 16:00 SELČ). Polícia podľa zdroja CNN dostala hlásenie o "podozrivej osobe", ktorá kráča po diaľnici s útočnou puškou. Keď polícia prišla na miesto, muž začal strieľať.

4 ľudia zranení

Starosta mesta Kip Holden povedal televízii NBC, že pri incidente, ktorý mohol byť prepadnutím zo zálohy, utrpeli zranenia štyria ľudia. Verejnosť sa má miestu vyšetrovania vyhnúť a sledovať, či nezazrie osoby vo vojenskom maskovacom oblečení či v čiernom odeve s puškami a možno maskami na tvári, oznámila polícia. Polícia ulice medzi veliteľstvom a medzištátne diaľnicou uzavrela. Nad miestom činu prelietaval vrtuľník.

"Je to neopísateľný a neospravedlniteľný útok na nás všetkých v čase, kedy je potrebná jednota a hojenie," vyhlásil guvernér Louisiany John Bel Edwards. Guvernér tiež zamieril do nemocnice, kam boli zranení policajti prevezení. Jeden z nich je podľa hovorkyne zdravotníckeho zariadenia v kritickom stave, stav ďalšieho je uspokojivý a tretí nie je v ohrození života.

O streľbe v Baton Rouge bol informovaný americký prezident Barack Obama, ktorý sa po obdobných incidentoch z poslednej doby snažil zmierniť napätie a veľkú časť tohto týždňa venoval snahám o obnovenie dôvery medzi políciou a komunitami, ktorým majú pomáhať. Biely dom tiež uviedol, že je s úradmi v Baton Rouge v kontakte, a ponúkol im všetku potrebnú podporu.

Predpokladaný republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump zvalil vinu za dnešnú streľbu na "nedostatok vedenia" v krajine a zopakoval svoje volanie po "práve a poriadku".

Smrť Altona Sterlinga

Polícia v louisianskej metropole na začiatku júla za nejasných okolností zastrelila černocha Altona Sterlinga. Jeho smrť vyvolala po celých Spojených štátoch protesty proti správaniu polície voči černochom. Strelec v Dallase potom počas tamojšieho protestu proti udalostiam v Baton Rouge zastrelil päť policajtov.

Policajti Sterlinga kontrolovali na základe anonymného udania, že vyhrážal strelnou zbraňou. Policajti tvrdia, že odmietal spolupracovať a že sa pri následnej vzájomnej potýčke naťahoval pre zbraň, ktorú pri sebe mal. Zákrok vrátane streľby natočilo niekoľko svedkov na mobilné telefóny. Prípad prešetruje okrem iného ministerstvo spravodlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok