Strelci útočili na proteste proti násiliu v Dallase, zabili niekoľko ľudí

TA3 ČTK TASR
8.7.2016 06:30

Dvaja strelci zabili v americkom Dallase piatich policajtov, ďalších sedem zranili. Informovalo o tom vedenie miestnej polície, podľa ktorého k streľbe došlo počas inak pokojnej demonštrácie proti policajnému násiliu na černochoch.

Akcia bola zrejme pripravená

Útočníci, po ktorých polícia pátra, zrejme mali akciu pripravenú a pálili na policajtov z vyvýšených miest v budovách. V Dallase sa, rovnako ako na ďalších miestach USA, konali demonštrácie v súvislosti so zastrelením dvoch černochov pri policajných kontrolách v predchádzajúcich dvoch dňoch.

Policajný šéf povedal reportérom, že snajperi policajtov "prepadli". Polícia neskôr vo vyhlásení uviedla, že podozrivý, ktorý sa dostal do prestrelky s príslušníkmi dallaskej špeciálnej jednotky SWAT, je už vo väzbe a jedna osoba sa vzdala.

Protest proti zabitiam

Federálne ministerstvo spravodlivosti začalo vyšetrovanie smrti černochov v Minnesote a v Louisiane, ktorí zomreli pri zásahoch polície. V Minnesote bol niekoľkými výstrelmi pri bežnej dopravnej kontrole zabitý Philand Castile, ktorého policajti zastavili kvôli rozbitému svetlu.

K veľkému pobúreniu verejnosti prispelo živé video zo zásahu, ktoré jeho priateľka umiestnila na facebook. Prístup policajtov odsúdil Minnesotský guvernér, ktorý ho označil za rasistický.

V Louisiane o deň skôr zomrel Alton Sterling, ktorého polícia kontrolovala na základe anonymného oznámenia, že má pri sebe zbraň. Policajný prístup kritizoval aj prezident Barack Obama, podľa ktorého by malo zaobchádzanie polície s menšinovým obyvateľstvom znepokojovať všetkých Američanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok