Dohnali zamestnancov k samovraždám, teraz im hrozí trestný súd

ČTK
7.7.2016 14:02

Šiestim bývalým riaditeľom francúzskej telekomunikačnej spoločnosti France Télécom, teraz Orange, hrozí súd za psychické trýznenie zamestnancov, ktoré u desiatok z nich viedlo k samovraždám.

Dohnali zamestnancov k samovraždám, teraz im hrozí trestný súd
SITA/AP

Pre trestné stíhanie šestice sa vyjadrila prokuratúra a teraz sa podľa miestnych justičných postupov čaká na konečné vyjadrenie vyšetrujúceho sudcu. V prípade odsúdenia hrozí každému podľa denníka Le Monde až rok väzenia a pokuta 15.000 eur.

Všetko začalo schôdzou v októbri 2006 v Paríži, na ktorej vedenie oznámilo reštrukturalizáciu spoločnosti, ktorá si vyžiada v najbližších troch rokoch odchod 22.000 zamestnancov a zmenu pracovných postov u ďalších 14.000.

"Riadenie bude prísnejšie ako doteraz. Toto prepúšťanie vykonáme, tak či tak, oknom či dverami," povedal vtedy podľa Le Monde generálny riaditeľ Didier Lombard. Prijať sa naopak rozhodol 6000 nových expertov. Členovia vedenia ho podporili.

Následky zavádzania zmien boli dramatické. Počas troch rokov spáchalo samovraždu 60 zamestnancov spoločnosti, z ktorých 35 v rokoch 2008 a 2009. V septembri 2009 odbory podniku podali žalobu na vedenie firmy, ktorú obvinili z "veľmi surových metód riadenia". Prokuratúra na základe výsledkov mnohoročného vyšetrovania verí, že zhromaždila dosť dôkazov o tom, že spôsoby realizácie inak legitímnej reštrukturalizácie boli psychickým trýznením s následkom zhoršenia pracovných podmienok.

Vyšetrovatelia vypracovali spis o 193 stranách, ktorý podpísal hlavný prokurátor Paríža. Vyšetrujúci sudca poverený prípadom za niekoľko týždňov rozhodne, či podozriví pôjdu pred trestný súd, alebo sa prípad zastaví pre nedostatok dôkazov. Môže tiež požiadať o dodatočné vyšetrovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok